Marina americană (UN Navy) a folosit pentru prima oară un avion fără pilot (dronă) fabricat de Boeing - MQ-25 T1 -, pentru a alimenta cu carburant în zbor un avion de luptă, iar armata americană a depăşit astfel o nouă etapă în integrarea dronelor în activităţi militare, a anunţat luni constructorul american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul unui zbor de testare, drona a transferat carburant unui avion de vânătoare de tip F/A-18 Super Hornet, ”demonstrând capacitatea MQ-25 Stingray de a efectua principala sa misiune de alimentare (cu carburant) în zbor”, precizează într-un comunicat grupul.

T1 a efectuat deja 25 de zboruri-test, în cadrul cărora s-a evaluat aerodinamica avionului şi a sistemului de alimentare cu carburant în zbor.

Drona urmează să fie desfăşurată - până la sfârşitul anului - pe un portavion la Norfolk, în Virginia, în vederea efectuării altor teste.

Ea urmează să asigure rolul de alimentator în zbor - lansat şi recuperat de către un portavion -, un rol jucat în prezent de avioanele de tip F/A-18, ”care să permită o mai bună folosire a avioanelor de luptă şi să ajute la extinderea razei de acţiune a escadrei aeriene a port-avioanelor”, subliniază constructorul.

Boeing a obţinut în 2018 un contract la Departamentul american la Apărării - în valoare de 805 milioane de dolari - în vederea dezvoltării acestei drone.

Această dezvoltare marchează o nouă etapă în integrarea dronelor în activităţi militare, tot mai frecventă.

În 2013, un prototip al unei drone invizibile pe radar - X-47B - a fost desfăşurat pentru prima oară la bordul unui portavion american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.