Alimentele au devenit parte din ”arsenalul terorii” Rusiei, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o alocuţiune în Parlamentul European de la Strasbourg, von der Leyen a subliniat necesitatea urgentă de a restabili transportul în porturile Ucrainei la Marea Neagră, ca remediu la criza alimentară globală preconizată.

”Acesta este un asediu rece, insensibil şi calculat al lui Putin asupra unora dintre cele mai vulnerabile ţări şi oameni din lume. Prin urmare, onorabili deputaţi, alimentele au devenit acum parte din arsenalul terorii Kremlinului şi nu putem tolera acest lucru”, a declarat von der Leyen parlamentarilor UE.

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei ”nu afectează produsele alimentare de bază”, a menţionat şefa Comisiei.

”Nu afectează comerţul cu cereale sau alte alimente între Rusia şi ţările terţe. Iar embargoul portuar are în mod special scutire completă pentru bunurile agricole”, a adăugat ea, subliniind nevoia de a contracara ”dezinformarea” rusă cu privirela criza alimentară.

Remarcile ei au loc în contextul întâlnirii dintre ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, miercuri, la Ankara, în cadrul căreia au discutat probleme legate de exporturile de cereale din Ucraina.

Von der Leyen a mulţumit Naţiunilor Unite pentru ”eforturile” depuse de reluare a transporturilor de cereale prin porturile Ucrainei la Marea Neagră, reiterând că ”majoritatea cerealelor ucrainene pot fi exportate” doar prin aceste rute.

Ea a adăugat că se aşteaptă ca UE să demonstreze ”aceeaşi solidaritate” pe care ”a arătat-o Ucrainei atunci când vine vorba de abordarea crizei alimentare din lume”.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.