Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski salută joi ”poporul liber” ucrainean, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei faţă de URSS, în timp ce Ucraina intră într-a 19-a lună de război cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Marele popor al marii Ucraine sărbătoreşte azi o zi mare: Ziua Independenţei! Sărbătoarea unui popor liber. Sărbătoarea unor oameni puternici. Sărbătoarea oamenilor demni. Sărbătoarea oamenilor egali”, declară el într-un comunicat.

”Luptăm pentru o Ucraină independentă”, declară el şi salută contribuţia fiecărui ucrainean.

”Într-un război mare nu există fapte mici”, declară şeful statului ucrainean, citat în acest comunicat difuzat de preşedinţie.

El le mulţumeşte tuturor ucrainenilor de pe front, voluntarilor şi familiilor lor.

Zelenski deplânge militarii căzuţi, salutând în ei ”eoi care ne-au împiedicat să pierdem Ucraina”.

El le aduce un omagiu ”miilor de medici ucraineni care au salvat mii de vieţi” şi jurnaliştilor, între alţii, care difuzează ”adevărul despre Ucraina şi acest război în diverse limbi”.

El le dă asigurări ucrainenilor ”aflaţi sub ocupaţie” ”care au aşteptat, (că) vor fi martori la întoarcerea Ucrainei”.

Ucrainenii sărbătoresc la 24 august declaraţia prin care Ucraina s-a despărţit, în urmă cu 32 de ani, în 1991, de Uniunea Soevietică.

ŞAPTE RĂNIŢI ÎNTR-UN ATAC CU RACHETĂ LA DNIPRO

Şapte persoane au fost rănite la Dnipro (centru-est), într-un atac cu rachetă, în noaptea de miercuri spre joi.

Imobile locuite au fost avariate în acest atac, anunţă joi guvernatorul regiunii.

”Explozii puternice au avut loc la Dnipro la miezul nopţii. Inamicul a lovit oraşul cu rachete”, anunţă pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, serghii lîsak.

”Şapte persoane au fost rănite, trei bărbaţi şi patru femei, cu vârste cuprinse între 32 şi 55 de ani”, anunţă el.

Şase răniţi au fost spitalizaţi, precizează el.

Mai multe clădiri au fost avariate, potrivit guvernatorului, inclusiv două imobile locuite, o bancă, o staţie de alimentare cu carburant şi un hotel.

Pagubele continuau să fie evaluate, a anunţat Lîsak.

Armata rusă anunţa la 29 iulie că a atacat cu o zi înainte un centru de comandament al armatei ucrainene la Dnipro, unde o rachetă a atins un imobil locuit şi a rănit nouă persoane, potrivit guvernatorului.

În mai, o persoană a fost ucisă, iar alte 13 au fost rănite - inclusiv doi copii -, într-un atac rus asupra unei clinici din oraş, capitala regiunii Dnipropetrovsk, potrivit autorităţilor.

RUSIA ANUNŢĂ CĂ A DOBORÂT DRONE ÎN REGIUNILE BRIANSK ŞI KALUGA

Apărarea aeriană rusă a doborât trei drone ucrainene în regiunile Briansk şi Kaluga, a anunţat joi Rusia, fără să precizeze dacă aceste atacuri s-au soldat cu victime sau pagube.

”În această noapte (de miercuri spre joi), o tentativă a regimului de la Kiev de a comite atacuri” cu dronă a fost dejucată, a anunţat pe telegram Ministerul rus al Apoărării.

”Două drone au fost distruse de apărarea aeriană deasupra regiunii Briansk”, situată la frontiera cu Ucraina, a anunţat ministerul.

Potrivit aceleiaşi surse, o a treia dronă ”a fost detectată şi distrusă de apărarea aeriană deasupra teritoriului regiunii Kaluga”, la sud-vest de Moscova.

Ministerul nu a furnizat informaţii despre eventuale pagube sau victime.

Rusia este vizată în prezent zilnic în atacuri cu dronă.

Miercuri, trei persoane au fost ucise astfel în egiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov, care a acuzat forţele ucrainene.

A şasea zi la rând, Moscova a fost, miercuri, ţinta unor drone care au i-au perturbat traficul aerian şi au provocat pagube materiale, fără să facă victime.

Guerre en Ukraine : Zelensky salue «le peuple libre» ukrainien à l'occasion de la fête de l'Indépendance
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.