Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors acasă după o vizită în Turcia şi i-a adus cu el pe cinci comandanţi ai fostei garnizoane ucrainene din Mariupol, care au fost nevoiţi să rămână în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia care a avut loc anul trecut, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia: O "încălcare flagrantă" a acordului

Comandanţii, consideraţi eroi în Ucraina, au condus anul trecut apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş capturat de Rusia în urma invaziei sale. Mii de civili se estimează că ar fi fost ucişi în interiorul Mariupolului, după ce forţele ruseşti au devastat oraşul în timpul unui asediu care a durat trei luni.

Apărătorii ucraineni, care au rezistat în tunelurile şi buncărele de sub uzina siderurgică Azovstal, au primit în cele din urmă ordinul Kievului de a se preda, în luna mai a anului trecut. Moscova a eliberat o parte dintre ei în septembrie anul trecut, în cadrul unui schimb de prizonieri negociat de Ankara, dar comandanţii trebuiau să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului.

"Ne întoarcem acasă din Turcia şi ne aducem eroii acasă", a declarat Zelenski, care s-a întâlnit vineri la Istanbul cu preşedintele turc Tayyip Erdogan. "Soldaţii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhi Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha vor fi în sfârşit alături de familiile lor", a declarat el pe Twitter.

Zelenski nu a explicat de ce comandanţilor li se permite acum să se întoarcă acasă. Direcţia de comunicare a Turciei nu a răspuns la o solicitare de comentarii şi nu a existat niciun comentariu imediat nici din partea Moscovei, precizează Reuters.

Zelenskiy a postat o înregistrare video de un minut în care apare el însuşi şi alţi oficiali dând mâna şi îmbrăţişându-i pe comandanţii zâmbitori înainte ca aceştia să se îmbarce împreună într-un avion ceh.

Mulţi ucraineni au salutat vestea pe reţelele sociale. "În sfârşit! Cea mai bună veste din toate timpurile. Felicitări fraţilor noştri!" a declarat pe Telegram maiorul Maksim Jorin, care luptă acum în estul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a venit vineri în Turcia după deplasări în Bulgaria, Republica Cehă şi Slovacia. El a efectuat un mini-turneu în aceste capitale ale unor ţări mermbre NATO cu scopul de a le încuraja să ia măsuri concrete la summitul de săptămâna viitoare pentru a acorda Kievului statutul de membru al alianţei, pe care Erdogan a spus că Ucraina îl merită.

Preşedintele turc a anunţat la conferinţa de presă comună cu Volodimir Zelenski că liderul rus, Vladimir Putin, ar urma să vină în august în Turcia, deşi Kremlinul a transmis că deocamdată nu a fost stabilită o dată.

Potrivit Reuters, Erdogan şi Zelenski au discutat, între altele, despre un subiect important ce ar putea fi abordat cu ocazia viitoarelor convorbiri pe care preşedintele turc le va avea cu Putin - problema schimburilor de prizonieri. Zelenski a spus în conferinţa de presă comună cu Erdogan că acesta fost primul subiect de pe agenda discuţiilor pe care le-a avut la Istanbul. "Sper că vom obţine în curând un rezultat", a spus, la rândul său, Erdogan. Zelenski a menţionat că va aştepta rezultatul pentru a face mai multe comentarii, dar a precizat că discuţia a intrat în detalii privind întoarcerea tuturor prizonierilor, inclusiv a copiilor deportaţi în Rusia.

CITEȘTE ȘI Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia: O "încălcare flagrantă" a acordului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.