Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat joi că ţara sa va transfera patru avioane MIG-29 Ucrainei în următoarele zile, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Duda a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de noul preşedinte al Cehiei, Petr Pavel, că şi alte avioane MiG, de fabricaţie sovietică, sunt pregătite pentru acest transfer.

Restul aparatelor sunt în curs de revizie şi vor fi pregătite pentru predare. Armata poloneză va înlocui flota de MiG-uri pe care o cedează Ucrainei cu avioane moderne FA-50 coreene şi F-35 americane.

Polonia devine astfel prima ţară NATO care oferă avioane Ucrainei, o solicitare pe care Kievul o face de mult timp.

Andri Iermak, şeful biroului preşedintelui ucrainean, făcuse deja aluzie la vestea pe care a dat-o joi Varşovia postând patru emoji-uri cu avioane în timpul conferinţei de presă a preşedintelui Andrzej Duda. „Vom avea în curând nişte veşti foarte interesante”, a scris Iermak.

În total, Polonia sa intenţionează să ofere Ucrainei 12 avioane de luptă MiG-29.

Liderul polonez nu a precizat dacă şi alte ţări vor face aceeaşi mişcare, dar Slovacia declarase anterior că vrea să trimită Ucrainei MiG-urile sale dezafectate.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, declarase că şi alte câteva ţări care au MiG-uri au promis că le vor da Kievului, dar nu a numit aceste state.

În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pleda de mult timp ca susţinătorii săi occidentali să-i dea avioane - cele de fabricaţie sovietică putând fi pilotate imediat de ucraineni, fără a fi nevoie de antrenament suplimentar - , aliaţii din NATO încă ezitau.

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, Ucraina a avut câteva zeci de MiG-29 pe care le-a moştenit după destrămarea Uniunii Sovietice, dar nu este clar câte dintre ele au mai rămas în serviciu după mai mult de un an de lupte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.