Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a promis joi, într-o vizită la Kiev, că Uniunea Europeană (UE) va susţine Ucraina ”atât timp cât va trebui” împotriva Rusiei, în contextul în care trupele ucrainene înregistrează succes după succes împotriva armatei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită are loc în paralel cu o întâlnire între preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping, în Uzbekistan, la un summit al Organizaţiei Cooperării de la Sganghai (OCS), o organizaţie prezentată drept o ”alternativă” a alianţelor occidentale.

Vladimir Putin a denunţat, cu această ocazie, încercări ale Occidentului de a crea o ”lume unipolară” şi a lăudat poziţia ”echilibrată” a Beijingului, care nu a denunţat invazia rusă a Ucraine, însă nici nu a aprobat-o.

Xi Jinping a subliniat că ţara sa este pregătită să-şi asume rolul de ”mare putere” împreună cu Rusia şi a insistat asupra obiectivului ”stabilităţii” împotriva ”haosului”.

Ursula Von der Leyen s-a întâlnit în Ucraina cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmîgal.

Ea s-a declarat impresionată de ”bravura” forţelor ucrainene pe front şi a confirmat un ajutor financiar în valoare de cinci miliarde de euro, promis Kievului de către Comisia Europeană la începutul lui septembrie.

”Îi veţi avea pe prietenii dumneavoastră europeni alături de dumneavpastră atât timp cât va trebui. Noi suntem prieteni pentru totdeauna”, a declarat ea.

Aceasta este cea de a treia vizită în Ucraina a Ursulei von der Leyen, dar prima sa vizită de când Ucraina a devenit stat candidat la aderarea la UE.

Preşeidnta Comisiei Eurpene a fost decorată joi de către Volodimir Zelenski cu Ordinul Iaroslav cel Înţelept.

Ea a anunţat înainte de această vizirtă că în centrul discuţiilor se va afla modul de ”apropiere a economiilor noastre şi populaţiilor noastre”, în timp ce Ucraina avansează către aderarea la UE.

Europenii au aprobat în iunie candidatura Ucrainei la aderarea la UE, o fostă republică sovietică care are ambiţia să adere şi la NATO.

Această perspectivă este percepută ca o ameninţare la adresa existenţei sale de către Moscova, care a lansat, sub acest pretext, între altele, invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Occidentalii au adoptat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei şi au furnizat totodată armament Ucrainei, o susţinere crucială, care i-a permis să recucerească în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi de teritoriu de la armata rusă.

Kievul cere să fie ajutat şi financiar, după ce economia ucraineană s-a prăbuşit, iar ţara are nevoie, potrivit unor estimări ale ministrului ucrainean al Finanţelor Serghii Marcenko, de cinci miliarde de dolari pe lună, pentru a-şi acoperi deficitul bugetar.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat, cu o zi înainte de vizita Ursulei von der Leyen, o vizită în oraşul strategic Izium, recucerit recent de la ruşi, în regiunea Harkov (nord-est), unde le-a promis ucrainenilor ”victoria”.

El a subliniat că ”cvasi-totalitatea regiunii Harkov a fost eliberată” şi că ”400 de localităţi” au fost recucerite, într-o contra-ofenisivă ucraineană lansată la începutul lui septembrie.

Forţe ruse au lovit, miercuri seara, cu şapte rachete, infrastructuri hidraulice şi au provocat o revărsare a râului Inguleţ, la Krivoi Rog, oraşul natal al lui Volodimir Zelenski, care a denunţat o tentatovă de inundare a localităţii.

Oraşul a fost atacat din nou joi şi a fost atinsă o ”întreprindere industrială”, care a suferit ”pagube grave”, însă nu şi victime, a anunţat şeful Administraţiei Militare locale Oleksandr Vilkul

Pe frontul de est, mai multe oraşe şi sate, inclusiv Toreţk, Bahmut, Avdivka şi Ceasov Iar au fost bombardate, iar doi civili au fost ucişi şi alţi 13 răniţi în ultimele 24 de ore, potrivit unui bilanţ prezentat de preşedinţia ucraineană.

La Bahmut, jurnalişti AFP au văzut o coloană de fum gros, joi dimineaţa, în urma unui atac aerian care a atins un imobil locuit în noaptea de miercuri spre joi.

Pompieri încercau să găsească trupuri în mijlocul unei grămezi de moloz, iar străzile erau aproape pustii şi se auzeau tiruri de artilerie.

În regiunea Herson (sud), forţele ucrainene desfăşoară de asemena o contra-ofensivă, însă par să întâmpine mai multă rezistenţă decât la Harkov, iar situaţia este ”extrem de dificilă” şi au loc ”lupte active”, potirvit preşedinţiei ucrainene.

Armata rusă a anunţat, la rândul său, că a efectuat ”atacuri masive” împotriva forţelor ucrainene, în regiunile Mîkolaiv (sud) şi Harkov (nord-est).

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a avertizat Statele Unite să nu trimită rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei, ameninţând că acest lucru ar însemna o încălcare a unei ”linii roşii” şi ar obliga Moscova să ”reacţioneze”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.