O explozie a avut loc marţi dimineaţă la terminalul gazifer Baumgarten, în estul Austriei, şi s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi, potrivit salvatorilor, şi provoacă temeri cu privire la perturbări ale alimentării cu gaze naturale către Italia şi Croaţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Explozia - care s-ar fi produs accidental, potrivit poliţiei - a avut loc la ora locală 8.45 (9.45, ora României), la terminalul Baumgarten, situat în apropiere de frontiera slovacă şi a fost urmată de un incendiu care a fost ”controlat rapid” şi ale cărui flăcări au fost vizibile pe o rază de câţiva kilometri, potrivit unor martori.

”Am auzit o enormă explozie şi am crezut mai întâi că este un accident de avion. Apoi am văzut această imensă jerbă de flăcări”, a declarat pentru AFP fotograful Thomas Hulik, care locuieşte într-un sat slovac de lângă instalaţie.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii din Austria Inferioară, Sonja Kellner, bilanţul se ridică la un mort şi 18 răniţi - care au necesitat îngrijiri mai importante.

Unul dintre răniţi se află în stare ”gravă”, a precizat poliţia.

Victimele se aflau în instalaţie în momentul exploziei şi au fost evacuate cu un important dispozitiv de salvare, care a mobilizat aproximativ 200 de persoane.

Terminalul de la Baumgarten este unul dintre principalele centre de distribuţie în Europa a gazelor naturale care vin din Rusia şi Norvegia în Austria. În afară de Italia şi Croaţia, el deserveşte o parte a vestului continentului prin Germania.

Explozia a provocat ”pagube importante”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al exploatantului instalaţiei, Gas Connect Austria, o filială deţinută în proporţie de 51% de grupul energetic austriac OMV.

Instalaţia, în care muncesc 50 de persoane, dar şi prestatori externi, a fost evacuată şi plasată în ”mod securizat”.

”Perturbări ale livrărilor către Italia şi Croaţia sunt posibile”, a precizat acest purtător de cuvânt, Armin Teichert, dând asigurări că traficul către vestul Europei nu a fost afectat.

Către ora locală 11.00 (12.00, ora României), o coloană groasă de fum era în continuare vizibilă la faţa locului, potrivit unei jurnaliste AFP, dar şi epave ale unor vehicule, o parte din caroseria cărora părea că s-a topit.

Cu o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, terminalul de la Baumgarten, inaugurat în 1959, este unul dintre principalele ”hub”-uri gazifere din Europa şi tratează şase milioane de metri cubi de gaze naturale pe oră în această perioadă a anului, potrivit Gas Connect.

Într-un comunicat, gigantul rus Gazprom, unul dintre principalii frunizori ai terminalului, a anunţat că ”lucrează la o redistribuire a fluxului de gaze” naturale, în urma acestui accident, şi a dat asigurări că ”face tot posibilul să asigure o aprovizionare neîntreruptă cu gaz a clienţilor săi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.