Un cutremur de magnitudinea 7,8 a avut loc miercuri la aproximativ 800 de kilometri sud-vest de Anchorage, în largul Alaskăi, şi a declanşat o scurtă perioadă de timp o alertă de tsunami, a anunţat Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sirene au răsunat, iar locuitori ai acestui stat american au fost îndemnaţi să se îndepărteze de coastă sau să refugieze în zone înalte, scrie presa.

Alerta viza o zonă cu o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului seismului, care a avut loc la ora 6.12 GMT (9.12, ora României), la 90 de kilometri sud de Perryville, potrivit US Geological Survey.

”Pe baza parametrilor preliminari ai seismului (...), valuri de tsunami periculoase sunt posibile pe coastele situate până la peste 400 de kilometri de epicentrul cutremurului”, a anunţat Centrul de alertă de tsunami la Pacific.

 

O alertă de tsunami vizând Peninsula Alaska şi sudul statului Alaska a fost anulată, ulterior, după ce s-au semnalat valuri mici.

Cutremurul a fost resimţit pe o rază de sute de kilometri şi a fost urmat de o serie de replici - cea mai importantă de magnitudinea 5,7.

Nicio victimă şi nicio pagubă nu au fost raportate imediat.

”Patul şi perdelele se balansau. Eu l-am resimţit ca pe un cutremur foarte lung”, a declarat un martor la Homer, în Alaska, la aproape 650 de kilometri de epicentru, citat de site-ul de supraveghere a seismelor msc-csem.org.

Sirenele au răsunat la Kodiak, principalul din oraş de pe insula cu acelaşi nume, iar mii de persoane au evacuat zone joase, a anunţat sergentul Daniel Blizzard din cadrul poliţiei statului, la postul local 11 KTVA News.

”Oamenii sunt destul de îngrijoraţi, mai ales de un cutemur de această magnitudine atât de aproape de Kodiak”, a subliniat el, anunţând că se pregăteau de un tsunami.

Alaska se află pe Centura de Foc a Pacificului, activă seismic şi care se întinde din Golful Alaskăi în Peninsula rusă Kamceatka.

La 27 martie 1964, un cutremut de magnitudinea 9,2 - cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume - a devastat regiunea Anchorage.

El a durat mai multe minute, a provocat un tsunami distrugător pe toată Coasta de Vest americană şi a ucis peste 250 de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.