Statele Unite şi Turcia au încheiat un acord în vederea unui armistiţiu în nordul Siriei, care să permită retragerea forţelor kurde, a anunţat joi seara vicepreşedintele american Mike Pence, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Toate operaţiunile militare urmează să fie oprite timp de 120 de ore, iar Statele Unute vor ajuta la o ”retragere ordonată” a forţelor kurde din ceea ce Ankara consideră o ”zonă de securitate” la frontieră.

Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump a evocat joi ”veşti bune” din Turcia, unde vicepreşedintele său Mike Pence a participat la o întâlnire de câteva ore cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu scopul de a-i smulge un armistiţiu în ofensiva turcă din Siria, relatează AFP.

”Milioane de vieţi vor fi salvate”, a apreciat preşedintele Statelor Unite, fără să facă alte precizări.

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile şi îi va pune capăt după o retragere a forţelor kurde din acest sector, a anunţat Pence.

Ofensiva turcă ”se va opri complet atunci când această retragere se va termina”, în această perioadă de suspendare, a declarat Pence după mai bine de patru ore de discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia a lansat această operaţiune săptămâna trecută, cu scopul de a îndepărta forţele kurde de la frontieră şi a crea o ”zonă de securitate” în vederea repatrierii unor refugiaţi sirieni.

Unii critici se tem de o epurare etnică a populaţiei kurde din regiune.

Această invazie turcă în Siria a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump a retras trupele americane din zonă.

Decizia locatarului Casei Albe a provocat un val de critici atât în Statele Unite, cât şi în străinătate, iar unii l-au acuzat că a dat ”undă verde” operaţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.