Zeci de mii de turci au ieşit sâmbătă în stradă pentru a marca un an de la tentativa de lovitură de stat, relatează BBC News. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat în discursul rostit sâmbătă seara în faţa zecilor de mii de persoane care participau la marşul organizat pe Podul Bosfor la un an de la lovitura de stat eşuată, că oamenii care s-au opus puciştilor nu au avut arme, au avut un steag şi credinţă. El s-a pronunţat în favoarea pedepsei cu moartea pentru autorii puciului şi a afirmat că aceştia ar trebui să apară în instanţă în uniforme de tip Guantanamo. Erdogan a declarat că le este recunoscător celor care şi-au apărat ţara, transmite BBC.

 
 
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Erdogan la Istanbul: Sunt recunoscător tuturor membrilor naţiunii mele care şi-au apărat ţara. Puciştii să apară în instanţă în uniforme stil Guantanamo

CITEȘTE ȘI Preşedintele Erdogan se alătură participanţilor la marş pe Podul martirilor de la 15 iulie

Mulţi s-au dus la podul din Istanbul care a devenit simbolul rezistenţei, după ce o facţiune din armată a încercat să preia puterea.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan urma să inaugureze acolo un memorial dedicat celor 250 de oameni care au murit luptând împotriva puciştilor. Alte 2.196 de persoane au fost rănite.

Guvernul a demis de atunci peste 150.000 de angajaţi ai statului, subliniind că vrea să-l cureţe de susţinărorii puciului eşuat.

Însă critici spun că aceste concedieri şi suspendări şi cei 50.000 de oameni încarceraţi vizează eliminarea disidenţei.

Data de 15 iulie a fost declarată zi de sărbătoare anuală.

Premierul Binali Yildirim a declarat în deschiderea unei sesiuni parlamentare speciale, care se prelungeşte până duminică dimineaţa, că data de 15 iulie 2016 a fost un al ”doilea război de independenţă”, referindu-se la conflictul care a condus la înfiinţarea statului modern turc în anii '20.

”A trecut un an de când cea mai neagră şi lungă noapte din Turcia s-a transformat într-o zi strălucitoare, de când o ocupaţie inamică s-a transformat în legenda poporului”, a declarat Yildirim.

Însă Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, laic), a condamnat acţiunile Guvernului după puci.

”Acest Parlament, care a rezistat bombardamentelor, a fost făcut depăşit, iar autoritatea i-a fost luată. În anul care a trecut, justiţia a fost distrusă. În loc de o normalizare rapidă, a fost implementată o stare de urgenţă permanentă”, a spus el.

Erdogan a plecat de la sesiunea Parlamentului la Istanbul, la bordul unui avion, escortat de aeronave militare.

El urma să se alăture mulţimii uriaşe de pe podul peste Bosfor, unde civili au înfruntat militari pucişti anul trecut. Podul a fost redenumit Podul martirilor de la 15 iulie, iar preşedintele va inaugura un ”memorial al martirilor” acolo.

Istanbulul este plin de afişe uriaşe aniversare, cu sloganuri împotriva puciului eşuat atârnate între minaretele moscheilor.

Erdogan va reveni la Ankara pentru a susţine un discurs în Parlament, în momentul în care instituţia a fost atacată, în urmă cu un an, de pucişti.

El va dezveli un monument în memoria victimelor tentativei de lovitură de stat la palatul prezidenţial, duminică dimineaţa.

Pucişti au preluat controlul, pe 15 iulie 2016, asupra unor tancuri, avioane de război şi elicoptere, au declarat prin presa de stat că au preluat puterea şi au bombardat Parlamentul şi alte locuri-cheie.

Ei au încercat să-l reţină pe Erdogan, care se afla în concediu într-o staţiune la Marea Egee, însă acesta a plecat, iar puciul a fost oprit de civili şi militari loiali preşedintelui.

Autorităţile turce au acuzat mişcarea loială predicatorului Fethullah Gulen de organizarea puciului.

Gulen, care trăieşte în Statele Unite, neagă orice implicare.

Washingtonul a respins până în prezent o cerere a autorităţilor turce de a-l extrăda.

Erdogan şi susţinătorii săi pot considera oprirea puciului o renaştere a Turciei, însă alţi turci consideră acest lucru mai puţin triumfător, având în vedere că tentativa de lovitură de stat a polarizat ţara, comentează Mark Lowen de la BBC.

Unii critici îl acuză pe Erdogan că se foloseşte de epurări pentru a sufoca disidenţa politică, iar săptămâna trecută sute de mii de oameni s-au adunat la Istanbul la finalul unui marş de 450 de kilometri al ”dreptăţii” împotriva Guvernului.

Şeful statului i-a acuzat pe participanţii la marşul lui Kilicdaroglu că susţin terorismul.

Guvernul şi-a continuat epurarea vineri, când a destiuit alte 7.395 din cauza unei presupuse legături cu ceea ce numeşte grupări teroriste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.