Toate persoanele luate ostatice în Olanda timp de câteva ore au fost eliberate sâmbătă, iar un suspect a fost arestat, fără vărsare de sânge, anunţă poliţia olandeză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ultimul ostatic tocmai a fost eliberat. O persoană a fost arestată. Nu putem împărtăşi mai multe informaţii pentru moment”, a anunţat poliţia într-un comunicat postat pe X.

Mai multe publicaţii locale scriu că un bărbat ”dezorinetat” a pătruns în cafeneaua Petticoat, a proferat ameninţări şi a luat patru persoane ostatice.

Incidentul a provocat o desfăşurare importantă a forţelor antitrevoltă şi unor experţi în explozivi.

Un prim grup de trei persoane a fost eliberat, surprins în imagini difuzate de postul NOS la momentul ieşirii din clădirile cu mâinile sus.

Cea de a patra persoană a fost eliberată la scurt timp după aceea, iar presupusul autor al luării de ostatici a fost arestat.

Imagini difuzate de postul NOS surprind un bărbat îngenunchiat la pământ, cu mâinile la spate, în timp ce ofiţeri îl încătuşează.

Este ”o situaţie teribilă pentru toate aceste persoane. Sunt îngrijorat şi mă gândesc la ele şi la rudele lor. Sper că situaţia va fi rezolvată rapid şi în deplină securitate”, a declarat primarul Ede, Rene Verhulst.

Mai multe persoane au fost luate ostatice sâmbătă într-o localitate din Olanda, iar centrul acesteia a fost încercuit.

Poliţia nu a descoperit, pentru moment, niciun indiciu al unui ”act terorist”.

”O luare de ostatici implicând mai multe persoane este în curs într-o clădire din centrul oraşului Ede”, situat la aproximativ 100 de kilometri est de Haga, a anunţat poliţia.

”Vedem că există numeroase întrebări despre motiv. Pentru moment, nimic nu indică faptul că este vorba despre un act terorist”, anunţă ea.

Un cordon de securitate a fost desfăşurat în jurul unei cafenele, iar locuitorii din aproximativ 150 de case au fost plasaţi în siguranţă, a adăugat ea.

Municipalitatea a anunţat pe site că centrul oraşului a fost închis şi că poliţia antirevoltă şi experţi în explizivi se aflau la faţa locului.

Locuitorii au fost îndemnaţi să evite centrul oraşului, iar traficul feroviar a fost redirecţionat din cauza acestui incident.

Anul trecut, un bîrbat în vârstă de 27 de ani înarmat cu două pistoale a luat ostatice mai multe persoane, timp de cinci ore, într-un magazin Apple, la Amsterdam.

Răsturnat de o maşină de poliţie în timp ce-şi urmărea ultimul ostatic, care a fugit din magazin, bărbatul a murit la spital din cauza rănilor.

SERIE DE ATENTATE

În Olanda a avut loc o serie de atentate şi de comploturi teroriste, însă nu la scara altor state europene ca Franţa sau Marea Britanie.

În 2019, Olanda a fost îndolialtă de un atac armat înr-un tramvai, în oraşul Utrecht, soldat cu patru morţi.

Un bărbat de origine turcă, identificat ca fiind Gokmen Tanis, a mărturisit atunci că a avut un mobil terorist în acest atac, care a condus la închiderea celui de-al patrulea cel mai important oraş olandez.

Tot în 2019, poliţia olandeză a inculpat doi presupuşi jihadişti cu privire la planificarea unui atentat terorist cu atacatori sinucigaşi şi maşini-capcană.

Autorităţile au anunţat că în acea zi a fost planificat un atentat.

Un tânăr afgan, identificat ca fiind Jawed S., a înjughiat doi turişti americani în Gara Centrală din Amsterdam, în 2018. El le-a spus mai tîrziu judecătorilor că voia să-l ”apere pe profetul Mahomed”.

Această agresiune a avut loc la o zi după ce politicianul de extremă dreapta Geert Wilders a anunţat că-şi anula un proiect de organizare a unui concurs de caricaturi ale profetului Mahomed.

La acea vreme, un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, i-a îndemnat pe musulmani să atace trupele olandeze în urma ”actului ostil al acestei ţări (Olanda) împotriva tuturor musulmanilor”.

În 2004, cineastul olandez Theo van Gogh a fost asasinat la Amsterdam de către un bărbat care avea legături cu o reţea teroristă islamistă olandeză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.