Un "obiect la mare altitudine" a fost doborât vineri deasupra Alaskăi, a anunţat Casa Albă, după ce în urmă cu câteva zile SUA au doborât un balon-spion chinezesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - "Nu avem nicio informaţie care să confirme un scop declarat pentru acest obiect. Se va face un efort de recuperare şi sperăm că acesta va avea succes şi atunci vom putea afla ceva mai multe despre el", a declarat John Kirby.

Obiectul a fost "mult, mult mai mic" decât balonul spion suspectat de chinezi, a precizat însă Kirby, comparându-i dimensiunea cu aceea a unei maşini mici.

Balonul doborât sâmbăta trecută a fost descris de oficialii americani ca fiind de mărimea a trei autobuze.

Biden "a fost "absolut implicat în această decizie" şi a ordonat-o la recomandarea liderilor Pentagonului, a spus Kirby.

UPDATE - "Departamentul Apărării a urmărit un obiect la mare altitudine, deasupra spaţiului aerian al Alaskăi în ultimele 24 de ore", a declarat reporterilor coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică, John Kirby.

Obiectul de mare altitudine zbura la o altitudine de 40.000 de picioare (circa 12 kilometri - n.r.) şi "reprezenta o ameninţare rezonabilă la adresa siguranţei zborurilor civile", a precizat Kirby, citat de CNN.

"Din precauţie maximă şi la recomandarea Pentagonului, preşedintele Biden a ordonat armatei să doboare obiectul, ceea ce a şi făcut. A căzut în perimetrul apelor noastre teritoriale - iar aceste ape în acest moment sunt îngheţate - dar în interiorul spaţiului aerian teritorial şi deasupra apelor teritoriale”, a spus Kirby.

Avioanele de vânătoare ale Comandamentului de Nord al SUA (NORAD) au doborât obiectul zburător cu maximum o oră înainte de anunţul făcut de Casa Albă. 

UPDATE -  Un avion de vânătoare american a doborât obiectul aflat la mare altitudine, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

El a spus că nu se cunosc prea multe detalii despre obiect, dar Statele Unite se aşteaptă să recupereze obiectul după ce acesta a aterizat în apele teritoriale americane.

"Nu ştim cui aparţine acest obiect", a declarat John Kirby.

El a detaliat că obiectul a căzut în partea de nord-est îndepărtat a Alaskăi, în apropiere de graniţa cu Canada, iar evaluarea pilotului american a fost că nu se afla niciun om la bord.

Kirby, menţionează Reuters, a avut grijă să nu se refere la acest obiect ca fiind un balon.

El a precizat că informaţiile despre noul obiect şi despre traseul său au ajuns pentru prima dată în atenţia SUA joi seara.

"Îl numim obiect pentru că aceasta este cea mai bună descriere pe care o avem în acest moment. Nu ştim cine îl deţine - dacă este deţinut de stat, de corporaţii sau privat, pur şi simplu nu ştim", a declarat Kirby.

ŞTIREA INIŢIALĂ -  Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că obiectul avea "dimensiunea unei maşini mici" şi se afla în acel moment deasupra unei zone slab populate.

Preşedintele Joe Biden a luat decizia de a doborî obiectul, a cărui origine este necunoscută, a precizat Kirby, citat de BBC.

Această decizie vine după ce, sâmbăta trecută, SUA au doborât un balon chinezesc deasupra apelor sale teritoriale, care fusese observat în urmă cu câteva zile, dar a fost lăsat să traverseze teritoriul american şi să ajungă deasupra oceanului, pentru a fi eliminat în siguranţă. Incidentul a creat tensiuni cu China, dar şi polemici interne legate de întârzierea cu care administraţia a reacţionat până la eliminarea balonului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.