Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste care au atacat Parisul pe 13 noiembrie 2015, a părăsit în noaptea de duminică spre luni închisoarea franceză pentru a fi transferat în Belgia, unde este judecat luni, au declarat surse apropiate dosarului pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scos în noaptea de duminică spre luni din Închisoarea Fleury-Mérogis din regiunea pariziană, fostul ”inamic public numărul unu” s-a prezentat, către ora locală 8.50 (9.50, ora României) în faţa Tribunalului corecţional care îl judecă săptămâna aceasta cu privire la un schimb de focuri cu poliţişti, la sfârşitul fugii sale, în martie 2016.

Îmbrăcat cu o haină deschisă la culoare şi pantaloni negri, cu părul lung, dat cu gel pe spate, acest francez de origine marocană în vârstă de 28 de ani şi-a exprimat refuzul de a vorbi încă de la primele întrebări ale preşedintei completului Marie-France Keutgen.

”Sunteţi Salah Abdeslam, născut la Bruxelles pe 15 septembrie 1989?”, l-a întrebat Keutgen.

”Nu doresc să vă răspund la întrebări”, i-a răspuns inculpatul, refuzând invitaţia de a se ridica cu ocazia primelor declaraţii.

În deschidere, avocatul său Sven Mary a anunţat că clientul său nu doreşte ca vreo imagine a sa sa apară în presă.

Unei asociaţii a victimelor terorismului, V-Europe, i s-a refuzat cererea de a se constitui parte civilă, prevăzută la sfârşitul lui martie, în afara procesului. Această cerere a fost contestată de către Mary. Dezbaterea a fost reluată după o scurtă suspendare.

MUTISM

Acest proces, într-un tribunal corecţional, este doar un preambul al celui care va avea loc în Franţa cu privire la atentatele soldate cu 130 de morţi. Însă el este foarte urmărit pentru a vedea dacă acest infractor mărunt care a crescut la Molenbeek, un cartier popular de la Bruxelles, iese din mutism.

Un dispozitiv de securitate neobişnuit a fost instalat în jurul Palatului de Justiţie, un elicopter survolând impozanta clădire din secolul al XIX-lea, iar vehicule blindate ale poliţiei păzeau intrarea.

Salah Abdeslam, judecat împreună cu un presupus complice din timpul fugii, Sofiane Ayari, apare în centrul unei celule jihadiste implicate în cel puţin trei dosare teroriste.

Atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, cele de la 22 martie 2016 la Bruxelles - soldate cu 32 de morţi - şi atacul eşuat într-un tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, în august 2015, constituie, ”poate, o singură operaţiune” a organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), apreciază parchetul federal belgian.

Faptele judecate de luni până vineri - cu o pauză miercurii - au avut loc în martie 2016.

Anchetatori francezi şi belgieni au fost surprinşi de tiruri în timpul unei percheziţii de rutină într-una dintre ascunzătorile de la Bruxelles ale celulei, situată pe rue du Dries, la Forest.

Trei poliţişti au fost răniţi, iar un jihadist algerian în vârstă de 35 de ani, Mohamed Belkaïd, a fost ucis înfruntându-i cu un Kalşnikov, cu scopul de a ascunde fuga lui Abdeslam şi a lui Sofiane Ayari.

KAMIKAZE

Acest episod a precipitat sfârşitul fugii celui care era, la acel moment, cel mai căutat om în Europa, a cărui amprentă ADN a fost descoperită în ascunzătoare.

El a fost arestat împreună cu complicele său Ayari trei zile mai târziu, pe 18 martie, la Molenbeek, o arestare considerată de anchetatori drept element declanşator al atentatelor de la 22 martie 2016, când trei kamikaze s-au detonat pe aeroportul şi în metroul din capitala belgiană.

Acest proces a fost amânat la jumătatea lui decembrie, pentru a-i lăsa timp lui Sven Mary, avocatul lui Salah Abdeslam să ia la cunoştinţă dosarul.

Acest avocat belgian specializat în drept penal l-a asistat, după arestare, însă a renunţat şapte luni mai târziu, convins că clientul său nu va colabora cu justiţia.

Cei doi inculpaţi sunt judecaţi de ”tentativă de asasinare a mai multor poliţişti” şi ”pot de arme interzise”, totul ”într-un context terorist” şi riscă până la 40 de ani de închisoare.

Salah Abdeslam va fi judecat, de asemenea, în Franţa, în legătură cu atentatele de la 13 noiembrie, un proces greu, a cărui dată nu a fost încă stabilită.

Sofiane Ayari este suspectat şi el în ancheta cu privire la atentatele de la Paris, în care apare sub mai multe identităţi false. Justiţia franceză îi reclamă se pare cu scopul de a -l inculpa şi pe el.

Acest tunisian, în vârstă de 24 de ani, sosit în Europa prin Insula elenă Lesbos amestecat în valul de refugiaţi în principal sirieni, face parte dintre cei aproximativ zece jihadişti pe care Salah Abdeslam i-a convocat din Europa Centrală, din august în octombrie 2015.

El a fost preluat de către Abdeslam la Ulm, în Germania, pe 3 octombrie 2015, în compania altor doi bărbaţi, unul fiind Ossama Krayem, unul dintre suspecţii-cheie în atentatele de la Bruxelles.

Abdeslam a fost transferat la sfârşitul lui aprilie 2016 la Fleury-Mérogis, în regiunea pariziană, unde a fost ţinut la izolare, sub supraveghere video, 24 de ore din 24.

Începţnd de luni seara, pe durata procesului de la Bruxelles, el urmează să fie primit într-o închisoare din nordul Franţei, la Vendin-le-Vieil, care permite o ”duplicare” a condiţiilor de detenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.