Preşedintele rus Vladimir Putin anunţă joi că Rusia îşi continuă atacurile vizând infrastructura energetică ucraineană, după ce atacuri precedente au cauzat întreruperi masive ale alimentării cu electricitate şi apă pe timpul unor temperaturi hivernale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Putin a respins criticile Occidentului privind atacurile ruseşti care au lăsat, în ultimele săptămâni, milioane de ucraineni în întuneric, fără apă şi căldură, în plină iarnă.

”Da, o facem. dar cine a început?”, a lansat Putin în marja unei ceremonii de înmânare a unor medalii, la Kremlin, unor militari şi personalităţi.

El a prezentat aceste bombardamente drept represalii faţă de o explozie care a avariat Podul Crimeea, construit de către Rusia, şi faţă de alte atacuri atribuite Kievului.

El a acuzat Kievul de faptul că a ”aruncat în aer liniile electrice ale centralei Nucleare din Kursk”, o regiune rusă situată la frontiera cu Ucraina şi că ”nu aprovizionează cu apă” bastionul separatist Doneţk (est) - ţinta unor bombardamente ucrainene sângeroase în ultimele trei zile.

”În ceea ce ne priveşte, imediat ce începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, freamătul, pocnitul se răspândeşte în tot universul”, a ironizat Putin.

”Asta nu ne va împiedica să ne îndeplinim misiunile de luptă”, a ameninţat el.

CRIMEEA ESTE VULNERABILĂ

Rusia a recunoscut joi că este vulnerabilă în faţa atacurilor în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.

Mai multe baze militare ruseşti - inclusiv două situate la aproximativ 500 de kilometri de Ucraina, tot atât de departe ca Moscova - au fost luate ca ţintă, în ultimele zile, cu drone de atac.

Joi, o dronă a fost doborâtă de Flota Rusă de la Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea, au anunţat autorităţile locale - un indiciu al riscurilor care continuă să ameninţe ocupaţia din peninsula anexată, pe care Kievul s-a angajat să o recucerească.

În Crimeea ”există riscuri, pentru că partea ucraineană continuă să-şi urmeze linia care constă în a organiza atacuri teroriste”, a recunoscut un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă faptul că drona a fost doborâtă ”arată că sunt luate congtramăsuri eficiente”, consideră el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.