Referendumul organizat în Catalonia luna aceasta a făcut parte dintr-o strategie vizând să ”impună independenţa pe care puţini o vor şi care nu este bună pentru nimeni”, a declarat miercuri în Parlament preşedintele Guvernului conservator Mariano Rajoy, la o zi după ce oficiali separatişti catalani, inclusiv preşedintele regiunii Carles Puigdemont, au semnat o declaraţie de independenţă faţă de regat pe ale cărei efecte le-au suspendat. Mariano Rajoy a respins oferta de mediere în criza din Catalonia şi a îndemnat la respectarea legislaţiei spaniole. De asemenea, i-a dat un ultimatum de cinci zile preşedintelui separatist catalan să-şi clarifice poziţia cu privire la declararea independenţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 20:05 - Madridul îi dă lui Puidgemont un ultimatum de cinci zile să facă clarificări cu privire la declararea independenţei

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a dat miercuri un ultimatum de cinci zile preşedintelui separatist catalan Carles Puigdemont să-şi clarifice, până luni, poziţia cu privire la declararea independenţei, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

În cazul în care Puigdemont confirmă declararea independenţei regiunii sale, Madridul îi va acorda un termen suplimentar - până sâmbătă, 19 octombrie - de a face cale întoarsă.

Guvernul de la Madrid va recurge, ulterior, la articolul 155, care-i permite să suspende autonomia Cataloniei, a precizat sursa citată.

UPDATE 18:50 - ”Nu este posibilă o mediere între legea democratică şi nesupunere şi ilegalitate”, spune Rajoy în Parlament

Preşedintele Guvernului spaniol Mariano Rajoy a respins miercuri, în Parlament, oferta de mediere în criza din Catalonia şi a îndemnat la respectarea legislaţiei spaniole, relatează The Associated Press.

”Nu este posibilă o mediere între legea democratică şi nesupunere şi ilegalitate”, a subliniat şeful Guvernului conservator.

Rajoy a făcut această declaraţie într-o alocuţiune în Parlament, la o zi după ce oficiali catalani au semnat o declaraţie de independenţă a Cataloniei faţă de Spania, pe ale cărei efecte le-au suspendat.

Preşedintele separatist al regiunii catalane Carles Puigdemont a declarat marţi seara, într-o sesiune a Parlamentului regional catalan, că vrea să continue secesiunea, dar că o suspendă câteva săptămâni cu scopul de a facilita negocieri cu Madridul.

În finalul intervenţiei sale în Parlamentul de la Madrid, Rajoy i-a îndemnat pe spanioli ”să pună capăt acestei disensiuni şi să o facă senin, cu prudenţă şi cu obiectivul final de a regăsi coexistenţa”.

Rajoy a catalogat această criză drept ”una dintre cele mai dificile perioade din istoria noastră recentă”

Şeful Guvernului de la Madrid a acuzat autorităţile catalane că au încălcat legea organizând referendumul de la 1 octombrie şi că au incitat la proteste de stradă pentru a da o aparentă legitimitate votului.

Nimeni nu ar trebui să fie mândruu de referendumul din catalonia şi de imaginea pe care a oferit-o, a apreciat Rajoy, subliniind că nicio ţară nu susţine eforturile catalane în vederea secesiunii.

Pe de altă parte, Audienţa Naţională, un tribunal însărcinat cu dosare în domeniul securităţii naţionale, i-ar fi convocat în vederea unor noi audieri pe şeful poliţiei regionale catalane (Mossos d'Esquadra) Josep-Luis Trapero, pe adjuncta sa, Teresa Laplana, dar şi pe Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, preşedinţii asociaţiilor separatiste Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium, în legătură cu referendumul, potrivit presei spaniole.

Potrivit mai multor publicaţii, cei patru, suspectaţi de ”răzvrătire”, sunt convocaţi la audieri pe 16 octombrie, în faţa judecătoarei de instrucţie Carmen Lamela, la Madrid. Însă citaţiile nu au fost confirmate imediat de această înaltă jusrisdicţie însărcinată cu cazuri complexe, inclusiv cele în domeniul securităţiii naţionale.

Cei patru au fost lăsaţi să plece liberi după ce au fost audiaţi vineri, însă instanţa a anunţat că umrează să-i citeze din nou, după ce examinează noi probe furnizate de polişie cu privire la referendumul de autodeterminare ilegal de la 1 octombrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.