Podul Francis Scott Key din Baltimore, Maryland, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbuşit marţi după ce un cargobot a intrat în coliziune cu acesta, relatează presa americană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Podul Francis Scott Key, înalt de peste 350 de kilometri şi lung de peste 2 kilometri, s-a prăbuşit în noaptea de luni spre marţi, după ce a fost lovit de o navă cu containere închiriată de compania daneză Maersk. Niciunul dintre membrii echipajului navei, care naviga sub pavilion Singapore şi se numea Dali, nu a fost rănit, dar două persoane au fost scoase din apă şi cel puţin 7 persoane sunt căutate în continuare de serviciile de urgenţă.

Guvernatorul statului Maryland a declarat stare de urgenţă "pentru a mobiliza rapid resursele federale ale administraţiei Biden".

Încă nu este clar ce s-a întâmplat, iar la anchetă participă şi FBI, dar autorităţile au declarat că nu există indicii de terorism sau intenţie.

POD PRĂBUŞIT LA BALTIMORE. Autorităţile spun că este vorba despre un \
CITEȘTE ȘI POD PRĂBUŞIT LA BALTIMORE. Autorităţile spun că este vorba despre un "accident". Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte ca nava Dali să intre în plin într-un pilon al podului

UPDATE - Secretarul pentru transporturi din Maryland a declarat că existau oameni care lucrau pe pod când acesta s-a prăbuşit. "Ştim că existau oameni pe pod în momentul prăbuşirii, care lucrau pe pod, erau subcontractori pentru noi", a declarat Paul Wiedefeld.

UPDATE - Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) din SUA a interzis oricărei persoane să piloteze o aeronavă într-o zonă largă din jurul podului prăbuşit, pentru a nu interfera cu operaţiunile de salvare. Pe X, agenţia guvernamentală a emis un avertisment adresat în special piloţilor de drone. "Nu interferaţi cu operaţiunile de salvare. Dacă zburaţi, operaţiunile de salvare nu se vor putea desfăşura", se arată în comunicat.

Şi transportul maritim către şi dinspre Baltimore, unul dintre cele mai aglomerate porturi din Statele Unite, a fost suspendat, au anunţat autorităţile.

De asemenea, locuitorii din Baltimore au fost îndemnaţi să lucreze în telemuncă şi să-şi amâne deplasările.

Şoferii au fost rugaţi să îşi amâne călătoriile sau să găsească rute alternative în zona podului Francis Scott Key.

CITEȘTE ȘI POD PRĂBUŞIT LA BALTIMORE. Nu există indicii de "terorism" sau intenţie, spune şeful poliţiei. FBI se alătură anchetei, iar Casa Albă monitorizează îndeaproape situaţia
CITEȘTE ȘI POD PRĂBUŞIT LA BALTIMORE. Guvernatorul din Maryland declară stare de urgenţă CITEȘTE ȘI POD PRĂBUŞIT LA BALTIMORE. Două persoane au fost scoase din apă

UPDATE - Până la 20 de persoane sunt căutate în apele îngheţate ale râului, a declarat pentru CNN un oficial al serviciului local de pompieri. 

CITEȘTE ȘI POD PRĂBUŞIT LA BALTIMORE. Salvatorii caută până la 20 de persoane în apele râului Patapsco. Temperaturile scăzute sunt un motiv de îngrijorare

UPDATE: Echipele de intervenţie de urgenţă caută cel puţin şapte persoane despre care se crede că se află în apă, a declarat Kevin Cartwright, directorul de comunicare al Departamentului de pompieri din Baltimore, pentru Associated Press, în jurul orei locale 3 dimineaţa (9:00, ora României).

El a precizat că agenţiile de salvare au primit apeluri la 911 în jurul orei 1:30 a.m., raportând că o navă care se deplasa spre ieşirea din Baltimore a lovit un pilon al podului, provocând prăbuşirea acestuia. Mai multe vehicule se aflau pe pod în acel moment, inclusiv unul de mărimea unui tractor cu remorcă.

"În acest moment ne concentrăm asupra încercării de a salva şi recupera aceste persoane", a declarat Cartwright. El a spus că este prea devreme pentru a şti câte persoane au fost afectate, dar a numit prăbuşirea un "eveniment în curs de desfăşurare cu victime în masă".

Cartwright a mai spus că se pare că există "unele încărcături care atârnă de pod", creând condiţii nesigure şi instabile, şi că, în consecinţă, echipele de intervenţie de urgenţă operează cu prudenţă.

"Aceasta este o urgenţă gravă", a declarat oficialul.

UPDATE: Poliţia oraşului Baltimore a confirmat pentru BBC că este posibil să existe oameni în apă după prăbuşirea podului Key.

Anterior, Kevin Cartwright, directorul de comunicare al Departamentului de Pompieri din oraşul Baltimore, a confirmat pentru BBC că podul a fost lovit de "un vas mare", ceea ce a dus la prăbuşirea acestuia în râul Patapsco. Oficialul a mai spus că "până la şapte persoane şi mai multe vehicule" au căzut în râu.

Podul face parte din autostrada de centură a oraşului Baltimore.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Podul a fost închis circulaţiei în urma unui "incident", a anunţat Autoritatea de transport din Maryland pe contul său de X, a relatat postul american ABC.

Potrivit primelor informaţii, vasul a lovit unul dintre pilonii podului Francis Scott Key, care are o înălţime de peste 350 de metri, provocând prăbuşirea acestuia.

Incidentul s-a petrecut în cursul nopţii, la ora locală 1:30 (7:30, ora României).

Accidentul a fost confirmat de Matthew West, subofiţer al Pazei de Coastă din Baltimore, pentru New York Times. El nu a precizat tipul de navă şi nici momentul în care aceasta a lovit podul. Amploarea pagubelor nu a fost imediat clară. Paza de coastă a primit un raport de impact la ora 1.27. 

În prezent, există o operaţiune de salvare în curs de desfăşurare la care contribuie mai multe agenţii, inclusiv Paza de Coastă.

Potrivit The Guardian, nava a luat foc în momentul coliziunii, apoi s-a scufundat.

Cargobotul se numea Dali, avea 29 de metri şi naviga sub pavilion Singapore. Dali plecase din Baltimore la ora 1.00 dimineaţa şi se îndrepta spre capitala Sri Lanka, Colombo, potrivit platformei de date maritime MarineTraffic.

Imaginile cu podul prăbuşit sunt spectaculoase. În mai multe videoclipuri postate pe reţelele sociale se poate observa că o parte considerabilă din impresionanta structură metalică, inaugurată în 1977, s-a prăbuşit în râul Patapsco.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.