Curtea Supremă a Gibraltarului a hotărât joi să elibereze imediat petrolierul iranian Grace 1, imobilizat în largul acestui teritoriu britanic în urmă cu o lună, în pofida unor eforturi ale Statelor Unite de a bloca plecarea navei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avocat prezent la audiere, Charles Gomez, declară că ordinul de imobilizare a Grace 1 nu mai este valid şi că petrolierul este necesar să foe liberat imediat.

Premierul Gibraltarului a emis o directivă prin care arată că nava iraniană nu mai este vizată de sancţiuni europene şi că nu mai există, astfel, motive să fie reţinută, potrivit lui Gomez.

În contextul în care părea că s-a ajuns la un acord între Londra şi Teheran, Washingtonul a depus, în noaptea de miercuri spre joi, o cerere de întrajutorarea judiciară privind reţinerea navei, a anunţat joi avocatul Ministerului Public Joseph Triay, în Curtea Supremă a teritoriului britanic.

Baza juridică a solicitării Washingtonului era neclară imediat. Departamentul de Stat american a trimis CNN la departamentul Justiţiei, care a refuzat să comenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.