O majoritate zdrobitoare a Parlamentului finlandez a aprobat miercuri, în avans, aderarea Finlandei la NATO, în vederea căreia ratificările Turciei şi Ungariei sunt indispensabile, parlamentarii finlandezi adoptând o lege care autorizează intrarea acestei ţări nordice în alianţa militară occidentală cu 187 de voturi la şapte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primirea Finlandei sub umbrela NATO, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia, urmează să pună capăt unei jumătăţi de secol de neutralitate forţată, impusă de către Moscova, şi apoi unei perioade de 30 de ani de nealiniene militară finlandeză.

Guvernul în exerciţiu al premierului Sanna Marin vrea astfel să evite, în contextul alegerilor prevăzute la 2 aprilie, orice vid politic, pentru a prinde trenul NATO din mers, după ratificările Turciaei şi Ungariei.

El vrea, dacă este nevoie, să adere fără să aştepte Suedia vecină, de asemenea stat candidat la aderare la NATO de anul trecut, dar care se confruntă cu un blocaj turc.

Ankara, spre deosebire de Suedia, susţine aderarea Finlandei la NATO.

La fel ca la un vor preliminar, în mai, care a condus la un plebiscit de 188 din 200 de voturi, rezultatul votului Parlamentului finlandez nu lăsa vreo urmă de îndoială.

Susţinerea partidelor era aproape unanimă, inclusiv a celor care în urmă cu un an erau încă defavorabile aderării la NATO, înaintea invaziei Ucrainei.

Numai o mână de deputaţi de extremă stânga şi de extremă dreapta au votat ”împotrivă”, invocând o lipsă de asigurări cu privire la faptul că nicio armă nucleară nu va fi amplasată pe teritoriul finlandez.

Adoptarea legii finlandeze nu înseamnă că Helsinki intră în mod automat în NATO, după ratificările ungară şi turcă.

Însă poate, apoi, să avanseze foarte rapid, după o promulgare a legii de către preşedintele pro-NATO Sauli Niinistö şi depunerea instrumentelor ratificării la Washington.

Negocierile în vederea aderării la NATO a celor două ţări nordice între cele trei ţări - suspendate de către Turcia în urma unor incidente diplomatice cu Suedia - urmează să se reia la 9 martie, la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.