Directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafaël Grossi trage un nou semnal de alarmă, în urma unui atac vizând centrala Nucleară Zaporojie (sud), care funcţionează în prezent cu generatoare de siguranţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De fiecare ne jucăm cu focul, iar dacă permitem acestei stuaţii să se prelungească, într-o zi norocul ni se va schimba”, a avertizat el în faţa membrilor Consiliului Guvernatorilor al AIEA, la Viena.

Rafaël Grossi îndeamnă ”toată lumea să se angajeze să protejeze securitatea” instalaţiei de la Zaporojie, prin crearea unei ”zone speciale”.

Centrala funcţionează în regim de urgenţă în urma unor pagube cauzate de bombardamente ruseşti, care au deconectat-o complet de la reţeaua electrică ucraineană, anunţă AIEA, relatează CNN.

”Toate cele 20 de grupuri electrogene pe morotină au fost activate. Alimentarea esenţială a centralei este asigurată acum de opt dintre aceste grupuri, iar restul sunt în aşteptare”, a anunţat Rafael Grossi.

”Există motorină în instalaţie pentru 15 zile de funcţionare”, a precizat el.

Grossi a subliniat că este pentru prima oară de la 23 noiembrie 2022 când instalaţia a rămas fără alimentare (cu electricitate) din afară şi este necesar să funcţioneze în regim de urgenţă.

Acest lucru s-a întâmplat de şase ori de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

”S-au semnalat pierderi de linii electrice” la centrală, însă ”rămân disponibile suficiente pentru a furniza energie din afara instalaţiei”, anunţăă AIEA.

Centrala Nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa şi se află sub controlul Rusiei din martie 2022, dar este majoritată în cea mai mare parte de muncitori ucraineni.

Atacuri vizând centrala alimentează temeri cu privire la o catastrofă nucleară, iar AIEA vizitează instalaţia pentru a evalua pagubele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.