Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg consideră că este ”urgent” ca o ”inspecţie” a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) să aibă loc la Centrala Nucleară Zaporijjea, în Ucraina,. aflată sub controlul armatei ruse, şi la care atacuri şi confruntări armate se multiplică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrala Nucleară ucraineană Zaporijjea - cea mai mare din Europa - a fost cucerită la începutul lui martie de către trupe ruse.

De la 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente în zone centralei, inclusiv unul în apropierea unui depozit radioactiv ţi unul care a condus la oprirea automată a unui reactor.

Ocuparea instalaţiei de către militari ruşi ”constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii, care creşte riscurile unui accident sau unui incident nuclear (...). Este urgent să se autorizeze o inspecţie AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruseşti” din instalaţie, subliniază într-o conferinţă de presă Jens Stoltenberg.

Controlul rus al Zaporijjea ”pune în pericol populaţia Ucrainei, ţărilor vecine şi comunitatea internţaională”, subliniază secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii în urma unei întâlniri cu preşedintele sârb Aleksandar Vucici.

Atacuri care au vizat recent centrala alimentează temeri cu privire la o catastrofă nucleară şi au condus, săptămâna trecută, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, la cererea Rusiei.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a pledat în această reuniune ONU în favoarea trimiterii unei misiuni la faţa locului ”cât mai curând”, care să inspecteze instalaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.