Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov respinge marţi, în marja summitului G20, în Indonezia, drept ”nerealiste” condiţiile ucrainene în vederea unei deschideri a unor negocieri de pace, care să pună capăt Războiului rus în Ucraina, şi îndepărtează, pentru moment, ideea de a negocia cu Kievul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate problemele provin de la partea ucraineană, care refuză în mod categoric negocieri şi avansează revendicări evident nerealiste”, a declarat el.

Lavrov a declarat că le-a spus acest lucru lui Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz în ”discuţii scurte”,. în cadrul G20.

”Procesul de soluţionare (a conflictului) este frânat de către Ucraina”, pe care Rusia a invadat-o la 24 februarie, acuză şeful diplomaţiei ruse.

Ucraina cere o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi revenirea la integritatea sa teritorială, după ce Moscova a anexat patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporijia, Doneţk şi Lugansk - la sfârşitul lui septembrie, iar peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, în urma acestor anexări, cu nu va negocia cu Vladimir Putin.

Contraofensive militare au permis Ucrainei - înarmată de către aliaţii săi din Occident - să recucerească din teritorii pierdute şi au obligat Rusia la mai multe retrageri umilitoare.

Lavrov a denunţat caracterul ”rusofob” al intervenţiei lui Zelenski la G20.

El a acuzat din nou Occidentul de faptul că poartă un ”război hibrid” împotriva Rusiei - folosindu-se de Ucraina.

El a reiterat că Moscova a fost obligată să-şi lanseze ofensiva împotriva vecinului ucrainean cu scopul de a apăra şi proteja populaţii rusofone.

Şeful diplomaţiei ruse a anunţat că, în opinia sa, Statele Unite nu pregătesc negocieri de pace privind Ucraina.

”În ceea ce priveşte informaţiile potrivit cărora americanii pregătesc negocieri (de pace), aceste zvonuri apar cu regularitate, iar apoi dispar”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.