Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a propus marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să rupă relaţiile diplomatice ale Kievului cu Teheranul, pe care-l acuză de furnizarea unor drone folosite de Moscova în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere numeroasele distrugeri cauzate de drone iraniene infrastructurii civile a Ucrainei, morţile şi răniţii cauzate poporului nostru (...), îi prezint preşedintelui (ucrainean Volodimir Zelenski), spre examinare, o propunere de rupere a relaţiilor diplomatice cu Teheranul”, anunţă într-o înregistrare video postată pe Facebook şeful diplomaţiei ucrainene.

Teheranul a furnizat Rusiei drone iraniene ”în timp ce nouă ne spunea că este împotriva războiului şi că nu susţine niciuna dintre părţi”, denunţă Kuleba.

Kremlinul a dat asigurări marţi că ”nu are informaţii” despre folosirea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, după ce Kievul a acuzat Rusia de folosirea acestor drone în atacuri ale infrastructurii de aprovizionare cu electricitate şi apă.

”RĂUTATE”

Kievul a denunţat în ultimele zile, în mai multe rânduri, utilizarea de către Rusia a unor drone de fabricaţie iraniană - şi anume drone kamikaze de tip Shahed 136 -în atacuri ale unor infrastructuri energetice civile în Ucraina.

Kuleba subliniază, pentru a-şi justifica propunerea pe care i-o face lui Zelenski, ”apariţia unor dezvăluiri de presă despre o posibilă continuare a furnizării de armament Rusiei de către Iran”.

Presa dezvăluie de asemenea o eventuală livrare Moscovei a unor rachete iraniene de tip sol-aer.

”Acţiunile Iranului sunt o răutate şi nişte minciuni, pe care nu le vom tolera”, denunţă Kuleba în videoclip.

”Teheranul poartă întreaga vină a distrugerii relaţiilor (sale) cu Ucraine”, subliniază ministrul ucrainean de Externe.

Dmitro Kuleba se angajează să revină asupra acestei propuneri, ”dacă Iranul încetează să furnizeze armament Rusiei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.