Judecătorul liberal de la Curtea Supremă Stephen Breyer, în vârstă de 83 de ani, urmează să se pensioneze şi să-i ofere astfel preşedintelui Joe Biden posibilitatea de a nominaliza pentru prima oară o femeie de culoare la înalta Curte, aşa cum a promis, potrivit unor surse, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stephen Breyer este considerat o forţă pragmatică într-o Curte care a devenit tot mai conservatoare în ultmii ani, încercând să formeze majorităţi cu judecători mai moderaţi de dreapta, de centru sau stânga.

Sursele citate au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, înaintea unui anunţ oficial. Postul NBC News a dezvăluit primul planurile judecătorului, precizând că acesta urmează să se pensioneze la sfârşitul artualei sesiuni, la sfârşitul lui iulie.

Potrivit unor surse citate de NBC, CNN şi NPR, magistratul urma să-şi anunţe deciaia Casei Albe.

Stephen Breyer este judecător la Curtea Supremă din 1994, când a fost nominalizat de către fostul preşednte democrat Bill Clinton.

Împreună cu răposata judecătoare Ruth Bader Ginsburg, el a decis să nu se retragă ultima oară când democraţii deţineau fotoliul de la Casa Albă şi controlul în Senat, în timpul fostului preşedinte Barack Obama.

Ginsburg a murit în septembrie 2020, iar preşedintele de atunci, Donald Trump, a nominalizat-o pe judecătoarea conservatoare Amy Coney Barrett.

Retragerea lui Breyer, în această vară, nu va schimba însă majoritatea conservatoare de şase la trei de la Curtea Supremă.

În urma retragerii sale, judecătorul conservator Clarence Thomas, în vârstă de 73 de ani, va deveni decanul de vârstă al Curţii.

Această retragere îi permite lui Joe Biden să desemneze un succesor şi ca acesta să fie confirmat în Senat, înante de alegerile de la jumătate de mandat, în noiembrie, care i-ar putea priva pe democraţi de controlul pe care-l deţin în Camera superioară a Congresului.

Magistrata Ketanji Brown Jackson, de la Curtea de Apel federală de la Washington, este unul dintre numele care circulă insistent.

Nominalizările la Curtea Supremă, care tranşează majoritatea marilor subiecte de societate din Statele Unite, fac de câşiva ani obiectul unor bătălii politice feroce.

În mandatul său, republicanul Donald Trump a trimis la Curtea Supremă trei magistraţi - din totalul de nouă - şi a ancorat solid această instituţie în conservatorism.

Influenţa celor şase judecători conservatori este palpabilă din septembrie, printr-un viraj clar către dreapta.

”Templul” dreptului american a invalidat vaccinarea obligatorie în marile întreprinderi, decretată de către Joe Biden, şi pare pregătită să revină asupra dreptului la avort şi să lărgească dreptul de a purta arme de foc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.