Boris Johnson a susţinut marţi, în faţa reşedinţei premierilor britanici, la Londra, o ultimă alocuţiune în calitate de şef de Guvern şi al Partidului Conservator, în care a promis o susţinere ”ferventă” a succesoarei sale, Liz Truss.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a evocat criza energetică provocată de ”războiul lui Putin” şi şi-a reiterat încrederea pe care o are în noua şefă a conservatorilor.

”Ştiu că Liz Truss şi Guvernul său conservator vor face tot posibilul pentru a face faţă acestei crize. Ţara o va depăşi, iar noi vom câştiga!”, a declarat el.

”O voi susţine pe Liz Truss şi Guvernul ei în fiecare etapă”, a dat el asigurări în faţa porţii numărului 10, pe Downing Street, înainte să plece cu avionul în Scoţia, pentru a se întâlni cu regina Elizabeth a II-a.

Pentru a patra oară din 2015, un nou locatar soseşte marţi la Downing Street, Liz Truss, ministrul de Externe al lui Boris Johnson, aleasă să-i succeadă la conducerea Partidului Conservator - cu 57,4% din sufragiile membrilor formaţiunii - şi a Guvernului britanic.

Boris Johnson a plecat de la sediul guvernului - pentru ultima oară - către Aberdeen şi urmează să fie primit de regină la Balmoral.

El a mulţumit personalului care a avut grijă de el şi de familia sa în ultimii trei ani şi i-a menţionat pe Dilyn, câinele, şi pe Larry, pisica de la Downing Street.

Dacă câinele şi pisica şi-au lăsat în urmă dificultăţile ocazionale, şi Partidul Conservator poate face acest lucru, a declarat el.

El le-a mulţumit alegătorilor pentru şansa pe care i-au dat-o de a conduce ţara,

El s-a declarat mândru că şi-a îndeplinit promisiunile pe care le-a făcut partidului atunci când a fost ales şi a subliniat că a obţinut cel mai mare scor electoral din 1979 încoace.

”Suntem un Regat Unit întreg”, a subliniat el, invocând ”uniunea”.

”Uniunea este atât de puternică, încât cei care vor să o rupă vor tot încerca, dar nu vor reuşi vreodată”, a subliniat el.

”Sunt ca o rachetă de lansare” care şi-a ”împlinit funcţia”, a subliniat el.

”Voi reintra uşor în atmosferă şi mă voi zdrobi invizibil în vreun colţ îndepărtat şi obscur al Pacificului”, a declarat el în glumă.

”Iar ca Cincinnatus” - un consul care a revenit la Roma - ”mă voi întoarce la planul meu şi voi oferi acestui Guvern cea mai ferventă susţinere”, a continuat el.

Între succesele sale, el a citat faptul că a făcut străzile mai sigure, că a scos pliţişti suplimentari pe stradă, că a construit spitale şi a recrutat mii de infirmiere noi.

El a citat de asemenea o finanţare-record a educaţiei şi trei noi căi ferate de mare viteză.

În opinia sa, sectorul privat ”dă năvală”.

În Regatul Unit există mai multe companii în domeniul tehnologiei de un miliard de lire sterline decât în Franţa, Germania şi Israel la un loc, a subliniat el.

Şomajul se află la un nivel ”scăzut nemaivăzut de când aveam eu zece ani şi mă dădeam huţa pe un balon care sare”.

Boris Johnson l-a atacat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi a subliniat că liderul de la Kremlin nu poate şantaja sau intimida poporul britanic prin criza energetică.

”Se înşeală amarnic” dacă crede că poate s-o facă, a apreciat el, promiţând că Partidul Conservator va scoate poporul din această criză.

În pofida ”opozanţilor înrăiţi”, noul Guverm al lui Liz Truss va scoate ţara din criza energetică, a dat el asigurări.

Johnson a adăugat că Liz Truss ”cea plină de compasiune” va ajuta oamenii să iasă din această iarnă.

Boris Johnson a subliniat la începutul alocuţiunii sale să Guvernul său a realizat Brexitul şi a realizat cea mai rapidă desfăşurare de vaccinuri împotriva covid-19 din Europa.

Furnizarea de armament Ucrainei - pe care o susţine puternic - ar fi schimbat cursul Războiului rus în Ucraina, a subliniat el.

Alegerea noii conduceri a Partidului Conservator a fost o cursă de ştafetă neaşteptată, iar regulile au fost schimbate la mijlocul drumului, a apreciat el.

”Dar nu contează asta deocamdată”, a declarat el.

”Asta e, oameni buni”, şi-a început el alocuţiunea, anunţând că peste câteva ore se va afla la Balmoral pentru a se întâlni cu regina şi a preda ştafeta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.