Un incendiu uriaş a izbucnit joi la un depozit de uleiuri şi anvelope, într-o piaţă duty-free din portul Beirut, a anunţat armata libaneză într-un mesaj postat pe Twitter, provocând panică în rândul libanezilor traumatizaţi de drama din urmă cu cinci săptămâni, însă Crucii Roşii a îndepărtat pericolul unor eventuale explozii, relatează CNN, AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiuni în vederea stingerii incendiului erau în curs.

Armata participă la intervenţie cu elicoptere, a anunţat ea într-un comunicat, potrivit CNN.

Înregistrări video postate pe reţele de socializare surpind o coloană de fum deasupra locului incendiului.

Coloane groase de fum negru erau vizibile din maimulte cartiere din capitală, relatează AFP.

Echipaje din cadrul Apărării Civile şi elicoptere ale armatei libaneze luptau cu flăcările.

Forţe de securitate au închis circulaţia pe drumuri în apropierea portului.

Crucea Roşie libaneză a anunţat o persoană rănită prin sufiorcare.

Conducătorul Crucii Roşii libaneze George Kettaneh a exclus orice risc al unor noi explozii, scrie Reuters.

El a precizat că un număr mic de persoane au fost afectate de dificultăţi respiratorii şi că nu s-a raportat niciun rănit.

Acesta este ce de-al doilea incident - în mai puţin de o săptămână în port -, după ce armata a anunţat marţi că un incendiu a cuprins deşeuri, bucăţi de lemn şi pneuri.

Incendiul de joi a izbucnit în zona porto-franco a portului, unde erau depozitate uleiuri alimentare de către o companie importatoare, a declarat unui post de televiziune local directorul interimar al portului, Bassem al-Kaissi.

Incendiul ”a început de la bidoane cu ulei şi s-a propagat la pneuri”, a precizat el, fără să fie în măsură să spună care este originea precisă.

”Este fie din cauza căldurii, fie a unei erori. Este prea devreme să ştim”, a declarat Bassem al-Kaissi.

”Munceam şi, dintr-o dată, am auzit ţipete care ne cereau să ieşim”, a declarat pentru AFP Haitham, unul dintre angajaţii depozitului cuprins joi de incendiu.

”Erau lucrări de sudură în curs, iar apoi au izbucnit flăcările. Nu ştim ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Numeroase înregistrări video postate pe reţele de socializare surprind o minge mare de foc şi coloane groase de fum negru.

Hashtagul în arabă #PortuldinBeirut este printre cele mai postate pe Twitter.

”Foc demenţial în port, provocând panica în tot Beirutul. Nu putem avea o pauză”, a deplâns pe Twitter o cercetătoare de la Human Rights Watch (HRW), Aya Majzoub.

Incidentul de joi le aminteşte libanezilor funesta zi de 4 august, când o enormă cantitate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitată într-un depozit din port a explodat.

Drama - încă o tragedie pentru libanezii îngenunchiaţi deja de o gravă criză economică - s-a soldat cu cel puţin 190 de morţi şi 6.500 de răniţi şi a devastat cartiere întregi din Beirut.

Informat despre situaţie, în Corsica, unde se află într-o vizită, Emmanuel Macron a cerut o actualizare armatei şi ambasadelor, a anunţat Palatul Élysée.

Mijloace importante sunt prezente la faţa locului, în urma ajutorului de urgenţă din această vară.

Franţa este pregătită să răspundă unor nevoi, în cazul în care este necesar, a anunţat preşedinţia franceză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.