O maşină a încercat să pătrundă, miercuri dimineaţa (ora locală) în sediul agenţiei de informaţii NSA, în apropiere de capitala americană Washington, provocând deschiderea focului şi soldându-se cu cel puţin un rănit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Puţin după ora (locală) 7.00 (14.00, ora României), în această (miercuri) dimineaţa, un vehicul a încercat să pătrundă, fără autorizaţie, în incinta securizată a NSA la Fort Meade, în Maryland", a declarat NSA într-un comunicat, precizând că situaţia era ”sub control” şi că nu mai exista ”o ameninţare la adresa securităţii”.

”Focuri de armă au fost trase”, adaugă Agenţia de Securitate Naţională, care afirmă că ”mai multe persoane au fost transportate la spital, însă primele elemente ale anchetei nu indică, pentru moment, că aceste răniri sunt cauzate de focuri de armă”.

O anchetă este în curs şi a fost încredinţată FBI.

Identitatea autorului sau autorilor focurilor de armă şi natura rănilor nu au fost încă stabilite în mod clar.

La puţin timp după focurile de armă, postul de televiziune NBC Washington a difuzat imagini cu un SUV negru, care prezenta urme de împuşcături cu gloanţe în parbriz, încastrat în barierele de beton care protejează intrarea în acest complex ultrasecurizat.

O persoană încătuşată se vedea aşezată pe trotuar.

”Putem să confirmăm că o persoană a fost rănită şi nu ştim în ce împrejurări”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt de la Fort Meade.

Acest complex militar, situat la o jumătate de oră de mers cu maşina de Washington, este unul dintre locurile cele mai securizate din ţară.

Potrivit postului local ABC 7 News, trei persoane au fost rănite de gloanţe, iar suspectul a fost arestat.

INVIOLABIL

”Preşedintele a fost informat despre schimbul de focuri de la Fort Meade. Ne gândim şi ne rugăm pentru toate persoanele care au fost atinse”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

National Security Agency (NSA) este cel mai important organism de interceptare dintre agenţiile americane de informaţii. Ea este însărcinată să colecteze şi să analizeze toate formele de comunicare electronică.

În 2015, doi bărbaţi travestiţi în femei au încercat să pătrundă, la bordul unei maşini, în incinta celebrei şi misterioase agenţii de informaţii. Unul dintre ei a fost ucis, iar celălalt rănit.

NSA era totodată una dintre agenţiile americane cele mai secrete, până când fostul ei angajat, informaticianul şi avertizorul de integritate Edward Snowden, a predat presei milioane de documente secrete, în 2013.

Informaţiile livrate de Snowden - refugiat de atunci la Moscova - au scos la lumină metode dintre cele mai secrete ale agenţiei de ascultare, interceptare şi infiltrare a schimburilor în reţele de comunicaţii şi informatice.

A fost o lovitură dură pentru agenţie, care a avut până atunci o aură de ”inviolabilitate” şi o reputaţie impecabilă.

În afară de NSA, imensul complex Fort Meade găzduieşte, de asemenea, Cyber Command - Comandamentul militar american pentru spaţiul cibernetic - şi mai multe alte agenţii americane.

Departamentul Poliţiei din comitatul Anne Arundel, în Maryland, unde se află NSA, a anunţat pe Twitter că nu este însărcinat cu ancheta.

Autostrada care se află în apropiere a fost închisă pe ambele sensuri, a anunţat Fort Meade.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.