Fostul lider cubanez Fidel Castro a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani. Vestea morţii sale a provocat reacţii din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, care l-a numit "prietenul adevărat şi loial al Rusiei", din partea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, care l-a caracterizat drept "un politician remarcabil şi un om extraordinar", dar şi reacţii ale preşedinţilor Salvadorului şi Mexicului, pentru care Castro a fost "prieten şi etern tovarăş". La Havana, moartea lui Castro este o lovitură dureroasă, în timp ce în Mica Havană din Miami cubanezii au sărbătorit pe străzi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obama: "Poporul cubanez trebuie să ştie că are un prieten şi un partener" în America, transmite preşedintele SUA după moartea lui Fidel Castro

Preşedintele american Barack Obama a declarat sâmbătă că Statele Unite întind "o mână a prieteniei poporului cubanez", la o zi după moartea lui Fidel Castro, relatează The Associated Press

Istoria va consemna şi va judeca impactul enorm al acestei personalităţi singulare asupra poporului şi lumii din jurul său", apreciază şeful statului american citat într-un comunicat.

"Discordia şi dezacorduri politice profunde" au marcat realaţia dintre Statele Unite şi Cuba timp de aproape şase decenii, notează Obama, care adaugă că el a "muncit din greu să lase trecutul în urma noastră".

Maradona: Fidel Castro a fost ca un al doilea tată pentru mine, sunt foarte trist

Fostul star argentinian Diego Maradona a declarat că liderul cubanez Fidel Castro i-a fost ca un al doilea tată, subliniind că este extrem de trist după ce a aflat de moartea acestuia.

"Este o zi îngrozitoare. M-au anunţat că a murit cel care a fost cel mai mare, fără nicio îndoială. Fidel Castro este mort. Sunt foarte trist, pentru că el a fost pentru mine un al doilea tată", a declarat Maradona.

"A murit prietenul meu, confidentul meu, cel care mă sfătuia, cel care mă suna la orice oră să discutăm despre fotbal, politică sau baseball. Sufletul îmi plânge pentru că l-am pierdut pe cel mai înţelept dintre toţi", a scris fostul jucător pe Facebook.

Papa, îndurerat, se roagă pentru odihna liderului revoluţionar Castro

Moartea liderului revoluţionar Fidel Castro este o "veste tristă", a declarat sâmbătă Papa Francisc, care a adăugat este îndurerat şi că se roagă pentru ohihna lui, relatează Reuters.

Francisc i-a transmis condoleanţe, în spaniolă, preşedintelui Raul Castro, fratele lui Fidel.

Suveranul Pontif, care s-a întâlnit cu Fidel Castro în timpul vizitei sale în Cuba, anul trecut, i-a spus lui Raul că a primit "vestea tristă" şi că-şi exprimă durerea. 

CITEȘTE ȘI Încăierări între susţinători şi oponenţi ai lui Fidel Castro la Ambasada Cubei din Madrid

Şi preşedintele francez François Hollande i-a adus sâmbătă un omagiu lui Fidel Castro, pe care l-a definit ca "o personalitate a secolului al XX-lea", care "a ştiut să întruchipeze pentru cubanezi mândria respingerii dominaţiei externe". Mai mult, Hollande a pledat pentru ridicarea definitivă a embargoului american impus Cubei.

Preşedintele ales al SUA Donald Trump s-a mulţumit să consemneze sec pe Twitter: "Fidel Castro a murit!".

CITEȘTE ȘI Moartea lui Fidel Castro îi surprinde pe cubanezi; în Mica Havana din Miami oamenii dansează pe străzi de bucurie

UPDATE: Rămăşiţele lui Fidel Castro vor fi înmormântate pe 4 decembrie la Santiago, anunţă Guvernul cubanez

Guvernul cubanez a anunţat sâmbătă că rămăşiţele lui Fidel Castro vor fi înmormântate la Santiago, în estul ţării, un oraş-cheie în prima parte a vieţii şi a Revoluţiei sale, relatează The Associated Press.

O reuniune solemnă, de masă, va avea loc în Piaţa Revoluţiei din Havana, de unde Castro se adresa adesea unor mulţimi impresionante.

Cenuşa lui Fidel Castro va fi purtată prin întreaga ţară, începând de miercuri, de la Havana la Santiago, retrasând în sens invers drumul pe care liderul cubanez l-a făcut în timpul Revoluţiei triumfătoare în 1959.

El va fi înmormântat la Santiago pe 4 decembrie.

CITEȘTE ȘI Nouă zile de doliu naţional în Cuba, după moartea lui Fidel Castro

Fratele fostului preşedinte, Raul Castro, a precizat că Fidel Castro, "comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze" a murit în 25 noiembrie, la ora 22.29 şi că va fi incinerat în cursul zilei de sâmbătă.

CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Fidel Castro, eroul şi dictatorul Cubei - VIDEO

"Conform voinţei exprimate de camaradul Fidel, rămăşiţele sale pământeşti vor fi incinerate la primele ore ale zilei de sâmbătă", a spus Raul Castro.

 

De asemenea, el a precizat că detalii ale ceremoniilor de omagiere a lui Fidel Castro vor fi făcute publice.

CITEȘTE ȘI CRONOLOGIE: Fidel Castro, de la cucerirea la monopolul puterii

Televiziunea cubaneză nu a oferit alte detalii legate de moartea lui Castro.

Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumătate de secol înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, în 2008.

CITEȘTE ȘI ANALIZĂ: Fidel Castro, unul dintre ultimii giganţi ai secolului al XX-lea

Susţinătorii săi l-au considerat ca fiind omul care a redat Cuba poporului, dar adeversarii săi l-au acuzat de reprimarea brutală a opoziţiei.

 

În luna aprilie a susţinut un discurs în ultima zi a Congresului Partidului Comunist, scrie BBC.  El a spus că ideile comuniste încă sunt valabile şi că poporul cubanez va fi victorios.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.