O explozie s-a produs, luni, la o staţie de metrou din Sankt Petersburg, iar 10 persoane au murit şi alte 37 au fost rănite, potrivit unui bilanţ revizuit anunţat de ministrul rus al Sănătăţii. Autorităţile ruse au descoperit un dispozitiv explozibil nedetonat într-o altă staţie de metrou din Sankt Petersburg. Martorii povestesc că au auzit o bubuitură puternică înainte ca un miros de fum să umple garnitura de metrou dintre staţiile Tehnologiceski Institut şi Piaţa Sennaia, spunând că oamenii călătoreau umăr la umăr şi că toate scaunele erau ocupate. Premierul Rusiei a catalogat explozia drept un atentat terorist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 19:48 - Premierul Medvedev cataloghează explozia de la metrou drept un atentat terorist

Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev, a catalogat explozia de la metrou drept un atentat terorist, susţinând că persoanele rănite vor primi îngrijirea medicală de care au nevoie în spitalele din metropola Sankt Petesburg.

”Toţi cei răniţi în atentatul terorist din Sankt Petesburg vor primi toată îngrijirea medicală de care au nevoie. Indicaţii au fost transmise în acest sens miniştrilor Sănătăţii şi de Urgenţă”, a scris premierul rus într-un mesaj postat pe Facebook.

De asemenea, acesta a transmis din nou condoleanţe familiilor victimelor, precizând că ”asta este durerea noastră comună”.

UPDATE 19:40 - Autorităţile ruse au emis mandate de căutare pentru două persoane în urma atacului de la metroul din Sankt Petersburg

Autorităţile ruse au emis mandate de căutare pentru două persoane în urma atacului de luni, de la metroul din Sankt Petersburg, au declarat surse apropiate anchetei pentru Interfax.

O explozie produsă luni într-o garnitură de metrou care circula între staţiile Piaţa Senaia la Tehnologiceski Institut a provocat moartea a 10 persoane şi rănirea altor 37.

UPDATE 19:27 - Bomba dezamorsată în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia ar fi conţinut un kilogram de explozibili şi şrapnel

 Bomba dezamorsată în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia ar fi conţinut un kilogram de explozibili şi şrapnel, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de Russia Today.

Bomba se afla într-o geantă neagră lăsată pe peron.

„Dispozitivul a fost dezamorsat de specialişti la timp, nu sunt victime”, se arată într-un comunicat al Directoratului Serviciului Federal de Securitate din Sankt Petersburg.

UPDATE 19:11 - Comisia de Investigaţii din Rusia a lansat o anchetă pentru act terorist în urma exploziei din Sankt Petesburg

 Reprezentanţii Comisiei de Investigaţii din Rusia au lansat luni după-amiază o anchetă pentru act terorist în urma exploziei care a zguduit o garnitură de metrou din Sankt Petesburg. Autorităţile ruse au transmis că zece persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 37 au fost rănite, transmite Sputnik.

De asemenea, comisia a catalogat explozia ca fiind un atac teorist, dar mai multe scenarii sunt luate în considerare în acest moment.

UPDATE 18:55 - Bomba dezamorsată de genişti la Sankt Petersburg se afla într-o geantă neagră şi conţinea „agenţi distructibili” - autorităţi

Bomba dezamorsată de genişti în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia din Sankt Petersburg se afla într-o geantă neagră şi conţinea „agenţi distructibili”, au anunţat forţele de ordine citate de Russia Today.

„Dispozitivul a fost dezamorsat de specialişti la timp, nu sunt victime”, se arat[ ]ntr-un comunicat al Directoratului Serviciului Federal de Securitate din Sankt Petersburg.

Pe reţelele de socializare au apărut fotografii cu bomba.

UPDATE 18:45 - Preşedintele cecen declară că atacatorii trebuie pedepsiţi după explozia din Sankt Petesburg

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a declarat luni după-amiază că ”organizatorii şi atacatorii trebuie să fie identificaţi şi aspru pedepsiţi” după explozia care a distrus o garnitură de metrou din Sankt Petesburg, transmite Sputnik.

UPDATE 18:44 - Autorităţile din Sankt Petersburg au declarat stare de urgenţă la instituţiile de învăţământ din oraş

Autorităţile din Sankt Petersburg au declarat stare de urgenţă la instituţiile de învăţământ din oraş, a anunţat Comitetul Educaţional din oraş, citat de TASS.

"Comitetul Educaţional a decis să intensifice măsurile de securitate în urma a ceea ce s-a întâmplat la metrou”, se arată într-un comunicat.

UPDATE 18:35 - Presa rusă revine asupra declaraţiei ministrului Sănătăţii: 10 persoane au murit, 37 au fost rănite la Sankt Petersburg

Presa rusă a revenit asupra declaraţiei ministrului Sănătăţii, Veronika Skvorţova, afirmând că numărul total al victimelor este de 47 - 10 morţi şi 37 de răniţi.

Şapte persoane au murit pe loc, a anunţat ministrul rus al Sănătăţii citat de Russia Today.

Două dintre victime au murit la spital, în urma arsurilor grave şi rănilor similare celor provocate de explozia unei mine, iar o a treia a decedat în drum spre spital, potrivit TASS.

Şase dintre răniţi sunt în stare gravă, a precizat ministrul.

Iniţial, RT, TASS şi Interfax au relatat că Skvorţova a declarat că 10 oameni au murit şi 47 au fost răniţi. 

UPDATE 18:30 - Ruşii au lansat hashtag-ul ”Domoi” pentru a-i ajuta pe localnici să ajungă acasă după explozia din Sankt Petesburg

Internauţii ruşi au lansat pe reţelele sociale hashtag-ul ”#Domoi” (n.r. ”Acasă”) pentru a-i ajuta pe oamenii evacuaţi din metrou să ajungă acasă sau să găsească un loc sigur după explozia care a zguduit o garnitură de metrou din metropola Sankt Petesburg, transmite BBC News.

CITEȘTE ȘI Ruşii au lansat hashtag-ul ”Domoi” pentru a-i ajuta pe localnici să ajungă acasă după explozia din Sankt Petesburg

UPDATE 18:25 - Locuitorii din Moscova depun flori şi lumânări în memoria victimelor exploziei de la Sankt Petersburg

Locuitorii din Moscova au început să aducă flori şi lumânări la reprezentanţa din capitala rusă a Guvernului din Sankt Petersburg, în onoarea celor care şi-au pierdut viaţa în explozia de la metrou, relatează TASS.

CITEȘTE ȘI Locuitorii din Moscova depun flori şi lumânări în memoria victimelor exploziei de la Sankt Petersburg

UPDATE 18:00 - Presa rusă publică o primă imagine cu presupusul atacator de la Sankt Petesburg

Presa rusă a publicat luni după-amiază o primă imagine cu presupusul atacator de la metrou, care a abandonat o servietă plină cu explozibili într-o garnitură de metrou care circula de la Piaţa Sennaia spre Tehnologiceski Institut, transmite Interfax.

Presupusul suspect - care are barbă - apare îmbrăcat într-o robă neagră şi are capul acoperit de o căciulă de aceeaşi culoare.

Anterior, un martor a spus că un bărbat ar fi abandonat o servietă în vagonul de metrou  zguduit de puternica explozie din Sankt Petesburg.

UPDATE 17:57 - Ministrul rus al Sănătăţii a revizuit bilanţul atacului de la Sankt Petersburg la 10 morţi

Ministrul rus al Sănătăţii a revizuit bilanţul atacului de la Sankt Petersburg la 10 morţi, relatează Interfax citat de Reuters.

Ministrul Veronika Skvorţova a anunţat şi că 47 de persoane au fost rănite în explozie, dintre care şase sunt în stare gravă.

Anterior, Comitetul Naţional Antiterorism a anunţat că nouă oameni au murit şi alţi 20 au fost răniţi.

UPDATE 17:42 - Dispozitivul explozibil descoperit în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia a fost dezamorsat, anunţă autorităţile

Comitetul Naţional Antiterorism a anunţat că dispozitivul explozibil improvizat descoperit în staţia de metrou Ploşcead Vosstania a fost dezamorsat, relatează Russia Today.

Autorităţile au descoperit bomba la scurt timp după ce o explozie produsă într-o garnitură de metrou care circula între staţiile Piaţa Senaia la Tehnologiceski Institut a provocat moartea a nouă persoane şi rănirea altor 20.

UPDATE 17:41 - Camerele de supraveghere din metrou l-au surprins pe bărbatul care ar fi ascuns un dispozitiv explozibil într-o servietă

O sursă a declarat că mai multe camere de supraveghere de la metrou l-au surprins pe organizatorul exploziei din Sankt Petesburg, care ar fi ascuns un dispozitiv explozibil improvizat într-o servietă dintr-un tren care staţiona la Piaţa Sennai, transmite Interfax.

Anterior, un martor a declarat că un brăbat ar fi abandonat o servietă în vagonul de metrou  zguduit de puternica explozie din Sankt Petesburg.

”A fost o explozie pe şine, un bărbat a lăsat o servietă în vagon, a coborât din vagon şi s-a mutat în alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, într-un SMS.

UPDATE 17:33 - Procuratura Generală susţine că este prea devreme pentru a se pronunţa cu privire la explozia din Sankt Petesburg

Un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale din Rusia a declarat luni după-amiază că este prea devreme pentru a se pronunţa cu privire la explozia de la metrou, după ce în urmă cu o oră susţinea că este vorba despre un incident terorist în Sankt Petesburg, transmite BBC.

Alexander Kurennoi a explicat că mai mulţi reprezentanţi ai instituţiei fac cercetări în garnitura de metrou distrusă de explozie, dar nu se poate oferi în acest moment o concluzie.

Anterior, procurorul general a susţinut că este vorba despre un incident terorist în Sankt Petesburg.

CITEȘTE ȘI Rusia: O martoră descrie o bubuitură puternică şi un miros de fum care a umplut metroul din Sankt Petesburg

UPDATE 17:24 - Nouă persoane au murit şi alte 20 au fost rănite în atentatul de la Sankt Petersburg, potrivit bilanţului oficial

Nouă persoane au murit şi alte 20 au fost rănite în atentatul de luni de la metroul din Sankt Petersburg, a anunţat Comitetul Naţional Antiterorism. Acesta este considerat bilanţul oficial al atacului, relatează Russia Today.

Anterior, guvernatorul Sankt Petersburgului a vorbit de 10 morţi şi aproximativ 20 de răniţi. De asemenea, autorităţile locale din Sankt Peterbsurg anunţaseră că 25 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în explozie, dar nu au precizat numărul morţilor.

UPDATE 17:09 - Guvernatorul Sankt Petersburg confirmă că 10 persoane şi-au pierdut viaţa în explozia de la metrou

Guvernatorul Sankt Petersburg confirmă că 10 persoane şi-au pierdut viaţa în explozia de la metroul din oraş, relatează TASS.

"Zece persoane au murit şi alte aproximativ 20 au fost rănite”, a declarat guvernatorul de Sankt Petersburg, Gheorghi Poltavcenko.

Anterior, autorităţile locale din Sankt Peterbsurg au anunţat că 25 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în explozie, dar nu au precizat numărul morţilor.

UPDATE 17:04 - Martor:Un bărbat a lăsat o servietă în vagonul de metrou unde a avut loc explozia şi a urcat în altul

Un martor la atacul terorist de la Sankt Petersburg ar fi văzut un bărbat care ar fi lăsat o servietă în vagonul de metrou unde a avut loc explozia, înainte de a se muta în alt vagon, relatează agenţia de presă RBC citată de Daily Telegraph.

"A fost o explozie pe şine, un bărbat a lăsat o servietă în vagon, a coborât din vagon şi s-a mutat în alt vagon”, i-ar fi scris martorul unui prieten, într-un SMS.

UPDATE 16:54 - Explozia de la Sankt Petersburg a fost un atac terorist, confirmă procurorul general rus

Explozia de la Sankt Petersburg a fost un atac terorist, a confirmat procurorul general al Rusiei, citat de Daily Telgraph.

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

UPDATE 16:46 - Facebook a activat opţiunea ”safety check” după explozia din Sankt Petesburg

Reprezentanţii Facebook au activat luni după-amiază opţiunea ”safety check” pentru locuitorii din Sankt Petesburg, după ce o explozie puternică s-a produs într-o garnitură de metrou ce călătoarea între staţiile Tehnologiceski Institut şi Piaţa Sennaia, transmite Interfax.

Funcţia este activată în timp ce mii de ruşi se îndreaptă spre reţelele sociale pentru a descoperi dacă cei dragi sunt în siguranţă.

Facebook a activat ultima dată opţiunea ”safety check” în urmă cu două săptămâni, după ce un atacator a intrat cu maşina în trecătorii de pe podul Westminster, înainte de a înjunghia mortal un poliţist în curtea Parlamentului.

UPDATE 16:41 - Autorităţile din Sankt Peterbsurg au anunţat că 25 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite

Autorităţile locale din Sankt Peterbsurg au anunţat că 25 de persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în explozie, dar nu au precizat numărul morţilor, relatează Interfax.

Toţi cei răniţi au fost duşi la spitalele din oraş, a declarat purtătoarea de cuvânt a viceguvernatorului de Sankt Petersburg, Elena Mihina.

Între timp, martori au declarat pentru BBC News că cel puţin un elicopter a aterizat în apropiere de staţia de metrou Tehnologiceski Institut pentru a prelua persoanele decedate.

UPDATE 16:26 - Explozia produsă la Sankt Petersburg ar fi avut loc în al treilea vagon al garniturii de metrou vizate

Explozia produsă luni, la Sankt Petersburg, ar fi avut loc în al treilea vagon al unei garnituri care circula de la Piaţa Senaia la Tehnologiceski Institut, a declarat o sursă apropiată anchetei pentru Interfax.

Toţi morţii ar fi fost în acest vagon, a adăugat sursa citată.

UPDATE 16:18 - Putin: Autorităţile ruse vor lua toate măsurile necesare pentru a le oferi asistenţă celor răniţi în explozie

Autorităţile ruse vor lua toate măsurile necesare pentru a le oferi asistenţă celor răniţi în explozia de la metroul din Sankt Petersburg, a declarat preşedintele Vladimir Putin citat de Sputnik News.

"Autorităţile locale şi, dacă va fi nevoie, autorităţile federale vor lua toate măsurile necesare pentru a susţine familiile celor ucişi şi celor răniţi”, a spus Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin urma să se afle luni la Sankt Petersburg, pentru o întâlnire cu omologul său Belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează RIA Novosti, care precizează că nu este clar dacă liderul de la Kremlin a mai ajuns sau nu în metropola rusă.

UPDATE 16:18 - Autorităţile ruse au descoperit un alt dispozitiv explozibil nedetonat în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia din Sankt Petersburg

Autorităţile ruse au descoperit luni după-amiază un alt dispozitiv explozibil nedetonat în staţia de metrou Ploşcead Vosstaniia din Sankt Petesburg. Descoperirea are loc după ce zece persoane şi-au pierdut viaţa într-o explozie puternică, care s-a produs într-un metrou ce călătorea între două staţii, transmite Interfax.

UPDATE 16:12 - Dispozitivul care a provocat explozia de la Sankt Petersburg conţinea echivalentul a până la 300 de grame de TNT

Dispozitivul care a provocat explozia de la metroul din Sankt Petersburg conţinea echivalentul a până la 300 de grame de TNT, a declarat o sursă din forţele de ordine pentru Interfax. Între timp, guvernatorul local a anunţat că în explozie au fost rănite 50 de persoane.

UPDATE 16:06 - Interfax: Explozia provocată fie de un kamikaze, fie de un pachet-capcană lăsată în tren în Piaţa Sennaia

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Interfax că explozia de la metroul din Sankt Petersburg a fost provocată fie de un atacator sinucigaş, fie de un pachet-capcană care a fost lăsat când trenul staţiona la Piaţa Sennaia.

Peste 80 de angajaţi ai serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă intervin la locul exploziei de la metroul din Sankt Petersburg, a declarat o sursă din centrul regional al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, pentru TASS.

"Peste 80 de persoane, precum şi 16 echipamente sunt implicate în operaţiune”, a spus sursa citată, precizând că numărul agenţilor de intervenţie ar putea ajunge la 120.

De asemenea, Interfax anunţă că 17 ambulanţe se află la faţa locului pentru a prelua răniţii.

UPDATE 15:55 - Comitetul Naţional Antiterorism a preluat cazul incidentului de la Sankt Petersburg şi anunţă că a fost o singură explozie

Comitetul Naţional Antiterorism a preluat cazul exploziei de la metroul din Sankt Petersburg, soldată cu cel puţin 10 morţi şi zeci de răniţi, relatează Russia Today. Comitetul a anunţat că a fost vorba despre o singură deflagraţie.

Potrivit Comitetului, explozia a avut între staţiile de metrou Tehnologiceski Institut şi Piaţa Sennaia.

Ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) anchetează în prezent incidentul, alături de poliţie.

Autorităţile au închis toate staţiile de metrou din Sankt Petersburg în urma incidentului.

Rusia a fost ţinta unor atacuri lansate de militanţi ceceni în trecut. Lideri rebeli ceceni au ameninţat frecvent cu noi atacuri. Cel puţin 38 de persoane au fost ucise în 2010, când două femeie kamikaze au detonat bombe în garnituri de metrou pline, la Moscova. 

UPDATE 15:44 - Măsuri suplimentare de securitate la metroul din Moscova, după explozia de la Sankt Petersburg

Autorităţile au luat măsuri suplimentare de securitate la metroul din Moscova, după explozia de la Sankt Petersburg, a anunţat un oficial citat de Interfax.

Presa locală scrie despre până la 50 de răniţi, inclusiv copii, în timp ce Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a furnizat un bilanţ care arată cel puţin 20 de răniţi. 

 

UPDATE 15:41 - Putin:Autorităţile iau în calcul toate pistele privind explozia la metroul din Sankt Petersburg,inclusiv terorismul

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că autorităţile iau în calcul toate pistele privind explozia de la metroul din Sankt Petersburg, inclusiv pe cea teroristă, relatează Russia Today

Liderul de la Kremlin le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

UPDATE 15:35 - Autorităţile evacuează metroul din Sankt Petersburg, în urma exploziei soldate cu cel puţin 10 morţi şi zeci de răniţi

Autorităţile ruse evacuează metroul din Sankt Petersburg, după explozia produsă luni, soldată cu 10 morţi şi zeci de răniţi, relatează Russia Today.

Potrivit presei locale, bilanţul răniţilor este cuprins între 20 şi 50 de răniţi, inclusiv copii.

Deocamdată nu este clar dacă a fost vorba de două explozii sau de una singură, produsă într-un vagon. Surse din forţele de ordine au declarat pentru Interfax că a fost vorba de un dispozitiv explozibil cu şrapnel.

Cel puţin 10 morţi şi mai mulţi răniţi în explozii la metroul din Sankt Petersburg

Cel puţin 10 persoane ar fi murit şi mai multe au fost rănite în una sau mai multe explozii produse luni la cel puţin două staţii de metrou din Sankt Petersburg, relatează agenţia TASS citată de Reuters.

Imagini cu vagoanele distruse de explozie au apărut pe reţelele sociale.

Potrivit Interfax, numărul răniţilor este de 20, iar dispozitivul sau dispozitivele care au explodat erau pline cu şrapnel. 

Russia Today anunţă că ar fi fost vorba de o singură explozie, produsă într-un vagon al unei garnituri de metrou. 

Alte şapte staţii de metrou din oraş au fost închise.

Procurorii din Sankt Petersburg au demarat o anchetă, iar preşedintele Vladimir Putin este ţinut la curent cu situaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.