Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost primit joi, la Beijing, de către preşedintele chinez XI Jinping, înaintea unei întâlniri tête-à-tête la Palatul Poporului, în cea de a doua zi a vizitei sale de stat în China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xi Jinping l-a salutat pe omologul său francez pe un covor roşu uriaş, iar Marseilleza a fost cântată în Paţa Tiananmen, a constatat un jurnalist AFP.

Războiul din Ucraina urmează să se afle în centrul discuţiilor celor doi şefi de stat.

Ceremonia de primire a avut loc în faţa Palatului Poporului, centrul puterii chineze.

Întâlnirea tête-à-tête a lui Macron, care vrea să construiască un ”drum comun” împreună cu China, cu Xi urmează să dureze aproximativ o oră, după care cei doi urmează să facă declaraţii de presă.

O reuniune trilaterală urmează să aibă loc, apoi, cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, tot la Beijing.

”Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aude Rusia la raţiune şi pe toată lumea la masa negocierilor”, i-a spus Emmanuel macron lui Xi Jinping în cadrul unei întâlniri bilaterale oficiale.

Preşedintele chinez a salutat, la rândul său, relaţiile Chinei cu Franţa într-o lume care ”se confruntă în prezent cu o profundă schimbare istorică”.

El a subliniat că relaţiile Parisului cu Beijingul au înregistrat, cu toate acestea, o ”dezvoltare poziticvă şi regulată”.

REUNIUNE TRTILATERALĂ

Obiectivul celor doi lideri europeni este să-l determine pe Xi Jinping, un aliat apropiat al Moscovei, să joace un rol în vederea unei păci în Ucraina.

Emmanuel Macron a fost primit joi dimineaţa de către premierul chinez Li Qiang.

El a evocat ”conflictul din Ucraina”, potrivit preşedinţiei franceze.

”În aceste vremuri tulburi în care ne aflăm”, şeful statului francez a subliniat ”importanţa” ”dialogului între China şi Franţa”, potrivit Palatului Elysee.

Emmanuel Macron s-a întâlnit apoi cu preşedintele Adunării Naţionale Zhao Leji şi a subliniat ”impacturile Războiului din Ucraina asupra securităţii şi echilibrelor stratgice mondiale”.

APEL INTERNAŢIONAL ÎN FAVOAREA PĂCII ÎN UCRAINA

Presiunile internţaionale asupra Chinei au crescut cu un nivel, în ultimele săptămâni, vizând să o determine să  se implice în favoarea păcii în Ucraina.

Beijingul se declară în mod oficial neutru, iar Xi Jinping nu a condamnat invazia rusă a Ucrainei şi nu a discutat nici măcar la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

În schimb, el s-a dus la Moscova recent şi şi-a reafirmat alianţa cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unui front împotriva Occidentului.

În acest context, Emmanuel macron are ambiţia de ”a fi o voce care uneşte Europa”, iar din acest motiv a invitat-o pe preşedinta Comisiei Europene să-l însoţească în China, aşa cum amintit miercuri într-un discurs.

Însă vor adopta macon şi von der Leyen acelaşi ton?

În prima zi a vizitei sale de stat de trei zile în China, preşedintele francez a apreciat că Beijingul ar putea să joace un ”rol major” în ”găsirea unui drum al păcii” în Ucraina şi a invocat documentul în 12 puncte care reprezintă poziţia chinei în acest sens, publicat în februarie.

Ursula von der Leyen avertiza, la rândul său, mult mai dur, săptămâna trecută, la Bruxelles, că ”modul în care China va continua să reacţioneze faţă de războiul (în Ucraina al preşedintelui rus Vladimir) Ptutin va fi un factor determinant al viitorului relaţiilor dintre UE şi China”.

”Acum, că şi-a susţinut discursul, ea este clar în colimatorul Beijingului, pentru că prezentat o viziune destul de fermă şi dură faţă de beijing, care nu este deloc şi cea lui Emmanuel Macron”, declară AFP Marc Julienne de la Institutul Francez al Relaţiilor Internţaionale (IFRI).

”Vom vedea cum îşi vor repartiza rolurile”, adaugă el.

Însă ”jocul de-a poliţistul bun şi poliţistul rău ale lui Macon şi von der Leyen la Beijing va slăbi imediat povestea europeană a unuei singure voci”, avertizează într-o notă de analiză Antoine Bondaz de la Fundaţia pentru cercetare Strategică.

Ursula von der Leyen a fost primită, la rândul său de către Li Qiang.

Ea a subliniat că ”relaţiile UE-China au devenit complexe în ultimii ani şi este important să discutăm împreună despre toate aspectele acestei relaţii în prezent”, mai ales în acest mediu geopolitic volatil”.

TENSIUNI ÎN TAIWAN

Această vizită, într-un moment de noi tensiuni în problema Taiwanului, are loc imediat după o întâlnire, în Statele Unite, între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy.

Beijingul a ameninţat joi cu un răspuns ”hotărât”, iar insula a anunţat imediat că a detectat trei nave de război şi un elicopter antisubmarin chinez în apropiere.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale, pe care intenţionează să o aducă sub tutela sa.

”Nu mi se pare că ar exista o voinţă de a reacţiona exagerat” a părţii chineze, a încercat să minimalizeze miercuri, în faţa presei, Emmanuel Macron.

El a sugerat că problema Taianului nu este un dosar prioritar în discuţiile din cadrul vizitei sale de stat.

Vizita în China a lui Emmanuel Macron, care vrea să reia dialogul faţă în faţă, după trei ani de întâlniri virtuale din cauza crizei sanitare cauzate de pandemia covid-19, are o importantă parte economică.

El a venit în China cu peste 50 de conducători de întreprinderi franceze, între care Airbus, EDF şi Veolia.

”Mai multe contracte importante vor fi semnate joi”, a promis el şi a îndemnat ca China să nu fie ”disociată”.

La rândul său, Ursula von der Leyen a amintit într-o postare pe Twitter că ”deficitul comercial al UE (în China) creşte din cauza practicilor discriminatorii” şi anunţă că a discutat cu premierul chinez Li Qiang despre ”cum să ne reechilibrăm comerţul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.