În total, 22 de persoane au murit, iar alte şase au fost rănite, în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un incendiu la un azil privat de bătrâni, la Kemerovo, în Siberia, în centrul Rusiei, anunţă anchetatorii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit ultimelor date, la inspecţia locului, au fost găsite corpurile altor două persoane. Numărul a crescut astfel la 22” de morţi, a anunţat Comitetul rus de anchetă, însărcinat cu principalele investigaţii în ţară.

Potrivit anchetatorilor, ”alte şase persoane au fost rănite, dintre care două au fost spitalizate în stare gravă, cu arsuri”.

Un bilanţ anterior anunţa 20 de morţi.

”La ora (locală) 5.25 (şi ora României), salvatori au încheiat îndepărtarea dărâmăturilor. Incendiul s-a soldat cu 20 de morţi”, au anunţat într-o postare pe Telegram serviciile de intervenţie.

Într-o înregistrare video publicată de către salvatori apar un acoperiş calcinat şi mai multe maşini de pompieri poziţionate în apropierea acestui mic stabiliment dărăpănat.

Interiorul clădirii a fost făcut scrum.

Potrivit agenţiei ruse oficiale de presă Tass, incendiul a cuprins, în cursul nopţii, 180 de metri pătraţi ai unei clădiri din lemn cu două etaje.

Acest azil de bătrâni privat era ”ilegal”, potrivit unei surse din cadrul forţelor de ordine citată de Tass.

Comitetul rus de anchetă a anunţat sâmbătă că a deschis o anchetă cu privire la ”neglijenţă care a antrenat moartea a peste două persoane”.

”Un bărbat în vârstă de 31 de ani” este acuzat de către anchetatori de gfaptiul că a ”închiriat o casă privată ca reşedinţă temporară a unor persoane” în vârstă, a anunţat în alt comunicat Comitetul rus de anchetă.

Presupusa cauză a incendiului este ”o sobă defectă”, potrivit anchetatorilor.

Cu o zi înainte de incendiu, locatarii l-au informat (pe proprietar) că centrala este defectă, însă el nu a făcut nimic pentru a repara echipamentul”, acuză el.

”Inspectarea locului continuă, iar obiecte necesare desfăşurării anchetei sunt confiscate. Martori sunt interogaţi”, se arată în comunicat.

Potrivit salvatorilor, clădirea respectivă a fost ”identificată în 2021” de către autorităţi şi urma să fie controlată inopinant în 2023.

Guvernatorul regiunii, Serghei Ţivilev, a dispus să aibă loc ”imediat” reuniuni ale primăriilor din regiunea Kemerovo şi ”comisiile lor însărcinate cu Situaţii de Urgenţă”.

El a cerut, potrivit Tass, ca ”toate azilurile de bătrâni, în principal private, să fie controlate”.

Oraşul Kemerovo a fost îndoliat în martie 2019 de un incendiu într-un centru comercial, soldat cu 60 de morţi - inclusiv 40 de copii şi adolescenţi -, o dramă care a bulversat atunci Rusia.

La începutul lui noiembrie, un incendiu într-un bar, la Kostroma, un oraş situat la aproximativ 300 de kilometri nord-est de Moscova, s-a soldat cu 13 morţi.

În 2009, 156 de persoane au murit într-un incendiu de proporţii la un club de noapte, la Perm, o localitate în Ural, în estul Rusiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.