Peste 15 persoane au fost ucise, iar alte 24 rănite, joi, într-un atac armat la Universitatea Carolină din Praga, anunţă poliţia cehă, relatează BBC News, The Associated Press şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorul atacului, ”eliminat” de poliţişti, era un student la Facultatea de Arte a Universităţii Caroline, anunţă şeful poliţiei cehe, Martin Vondrasek.

Nouă persoane au fost grav rănite.

Un bilanţ anterior anunţa zece morţi şi 30 de răniţi.

Presa locală scrie că atacatorul este David Koza, un student la universitate.

Atacatorul era în vârstă de 24 de ani, originar dintr-un sat situat la 21 de kilometri de Praga, potrivit şefului poliţiei.

Poliţia şi Ministerul ceh de Interne au anunţat că atacatorul a murit, fără să-i dezvăluie identitatea.

Poliţia a izolat Piaţa Jan Palach, unde se află universitatea, şi a evacuat Facultatea de Filosofie, unde a avut loc atacul.

Poliţia continua să efectueze câutări, inclusiv în balcoanele clădirii, cu privire la eventuali explozivi.

Tatăl suspectului a fost găsit mort joi, anunţă poliţia.

”Corpul fără viaţă” al atacatorului a fost găsit la Facultatea de Arte a universităţii, anunţă poliţia.

Poliţia estimează că atacatorul a fost inspirat de masacre asemănătoare din străinătate.

Acest atac armat n masă nu are însă legături cu terorismul internaţional, anunţă poliţia cehă.

Ministrul ceh de Interne Vit Rakusan subliniază că ”nimic nu arată că această crimă are legătură cu terorismul internaţional”.

Serviciile de Urgenţă de la Praga au anunţat pe X că un ”mare număr de unităţi de ambulanţieri” au fost trimise la universitate şi că între răniţi se află cazuri foarte grave.

Universitatea Carolină se află la Piaţa Jan Palach, cu faţa spre un pod peste un râu, cu vedere către Catselul Praga, sediul preşedinţiei cehe,

Preşedintele ceh Petr Pavel s-a declarat ”şocat” de acest atac sângeros.

”Sunt şocat de aceste evenimente. Aş vrea să-mi exprim regretul profund şi să transmit condoleanţe sincere familiilor şi rudelor victimelor atacului armat”, a declarat pe X şeful statului.

Petr Pavel încheie  joi vizită de două zile la Paris.

Premierul francez Élisabeth Borne şi-a exprimat ”emoţia” şi i-a transmis ”solidaritatea” Franţei după acest atac armat sângeros.

”Am discutat cu preşedintele ceh (Petr) Pavel şi i-am transmis, cu titlu personal, în numele Guvernului meu, şi nu mă îndoiesc, în numele nostru al tuturor, susţinerea şi solidaritatea”, a declarat premierul francez în Adunarea Naţională, Camerra inferioară a Parlamentului francez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.