Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte 21 rănite, inclusiv copii, într-un atac armat într-o şcoală din Ijevsk, capitala Republicii Udmurtia, anunţă luni Comitetul rus de anchetă, iar atacatorul s-a sinucis, potrivit Ministrului rus de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit datelor preliminare, 13 persoane, şase adulţi şi şapte minori, au fost victimele crimei, iar 14 copii şi şapte adulţi au fost răniţi”, anunţă într-un comunicat anchetatorii.

Un bilanţ anterior al Comitetului rus de anchetă anunţa nouă morţi, inclusiv cinci copii, şi 20 de răniţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat un act de terorism ”inuman”.

”Preşedintele plânge profund moartea persoanelor şi copiilor din această şcoală în care s-a comis un atentat terorist”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Suspectul purta un pulover ”negru cu simbolică nazistă şi o cagulă”, preciează Comitetul.

”Identitatea (suspectului) este pe cale fără să fie stabilită”, precizează el.

”Poliţiştii au găsit corpul bărbatului care a deschis focul. Potrivit informaţiilor noastre, el s-a sinucis”, a anunţat anterior, într-o postare pe Telegram, Ministerul rus de Interne.

Guvernatorul regiunii a anunţat anterior că ”între victime” se află copii şi că un paznic a fost ucis în atac.

”Există victime între copii şi răniţi”, a anunţat un pic mai înainte guvernatorul regiunii, Aleksandr Brecealov, vizibil emoţionat, într-o înregistrare video postată pe Telegram.

El a făcut aceste declaraţii în faţa Şcolii nr. 88 din Ijevsk, unde a avut loc atacul armat.

În spatele său se vede personal medical intrând în fugă în clădire.

”O persoană neidentificată a intrat în şcoală” şi ”l-a ucis pe paznic”, după care a deschis focul în instituţie asupra copiilor, declară el.

”Evacuarea s-a terminat”, iar ”tot perimetru este încercuit”, anunţă Aleksandr Brecealov în această înregistrare video, precizând că Garda Naţională rusă, Serviciul rus de Securitate (FSB) şi ”autorităţile însărcinate cu ancheta” se aflau la faţa locului.

Ministerul rus de Interne a anunţat anterior că ”poliţia a primit un mesaj cu privire la un atac armat în Şcoala nr. 88 din Ijevsk”.

”Poliţişti s-au dus imediat la faţa locului”, anunţa ministerul.

Ijevsk, un oraş cu aproape 650.000 de locuitori, este capitala Republicii Udmutia, situată în centrul Rusiei, imediat la vest de Maivul Ural, care desparte Rusia europeană de cea asiatică.

Odinioară extrem de rare, atacuri armate sângeroase, mai ales în şcoli, tind să devină tot mai numeroase în Rusia, de câţiva ani.

Preşedintele rus Vladimir Putin a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru şi denunţă un fenomen importat din Statele Unite şi un efect pervers al globalizării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.