Premierul Boiko Borisov va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, deşi Bulgaria s-a opus iniţial numirii acesteia în fruntea instituţiei europene, informează novinite.com, citând serviciul de presă al Guvernului de la Sofia. Referitor la această informaţie, premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, la Ploieşti, că nu-şi va reconsidera poziţia ”Atâta timp cât cerem tuturor să-şi lămurească anumite aspecte legate de justiţie, această regulă trebuie respectată de orice cetăţean”, a spus Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Dăncilă, după ce Bulgaria a anunţat că va susţine candidatura lui Kovesi: Respect opinia fiecăruia, aşa e în democraţie; atâta timp cât cerem tuturor să-şi lămurească anumite aspecte legate de justiţie, această regulă trebuie respectată de orice cetăţean

La primul vot asupra candidaturii lui Kovesi, ambasadorul Bulgariei la UE a votat împotrivă, însă schimbarea regulilor de pe scena politică de la Bruxelles a determinat Sofia să-şi reevalueze poziţia.

Potrivit sursei citate, în urmă cu câteva zile, Guvernul francez a anunţat că va susţine candidatura României. Până acum, Franţa l-a susţinut pe Jean-François Bohnert, însă acum o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, scrie agenţia bulgară.

Vineri, preşedintele Franţei Emmanuel Macron i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert şi că o va susţine pe Laura Codruţa Kövesi la conducerea Parchetului European.

Parlamentul European a anunţat, joi, că îşi menţine susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi în vederea obţinerii funcţiei de procuror-şef european, iar preşedintele David Sassoli va trimite în acest sens o scrisoare Consiliului Uniunii Europene. Sassoli consideră că ”este esenţial” să se asigure cât mai curând anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene.

La începutul acestei săptămâni, francezul Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului european, afirma că încă este candidat pentru acest post, după apariţia informaţiilor privind ieşirea sa din cursă ca urmare a numirii la conducerea Parchetului Naţional Francez. 

De asemenea, un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze la UE spunea că nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte poziţia ţării sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.