Comandamentul militar american în Europa a declasificat şi publicat o înregistrare video a unei întâlniri, marţi, între un avion american fără pilot de tip MQ-9 Reaper şi avioane ruse de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) la Marea Neagră, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această înregistrare video surprinde momente critice ale întâlnirii, în zbor, care a durat 30-40 de minute, potrivit Pentagonului.

Înregistrarea este realizată de camera dronei MQ-9 Reaper, îndreptată către partea din spate, către coadă şi elice. care se învârte.

Un avion rusesc de vânătoare de tip Su-27 este surprins în timp ce se apropie şi care deversează carburant în timp ce interceptează drona.

În alt fragment al înregistrării, un avion rusesc se apropie din nou şi deversează din nou carburant.

Înregistrarea video a dronei este apoi întreruptă, în timp ce avionul rusesc intră în coliziune cu drona, îi avariază elicea şi obligă forţele americane să o scufunde în marea neagră.

Rusia neagă orice coliziune.

După camera îşi reia funcţionarea, ea este îndreptată din nou în spate şi surprinde elicea avariată în coliziune.

După avarierea elicei, operatorii dronei au pilotat aeronava ca pe un planor, coborând către Marea Neagră şi lăsând-o să se scufunde în apele internaţionale, la sud-vest de Crimeea ocupată.

În timpul coborârii dronei, operatorii au şters de la distanţă software-ul sensibil al dronei, au declarat doi oficiali CNN, reducând astfel riscul ca materiale secrete să ajungă pe mâna inamicului după prăbuşirea în apă.

Un purtător de cuvânt al Conmsiliului Naţional american de Securitate (NSC) de la Casa ALbă, John Kirby a declarat miercuri CNN că Statele Unite nu au recuperat drona şi că ”nu este sigur” că Statele Unite o vor putea recupera.

Moscova a anunţat că va încerca să recupereze epava dronei, iar doi oficiali au declarat CNN că Rusia a ajuns la locul prăbuşirii dronei de tip MQ-9 reaper în Marea Neagră.

Kirby nu a confirmat acest lucru şi a subliniat că Statele Unite ”au făcut imposibil ca ei (ruşii) să poată culege orice informaţii clasificate de valoare din epava dronei, indiferent ce fragmente ale dronei ar pluti pe suprafaţa apei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.