Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit luni cu preşedintele chinez Xi Jinping, la finalul unei vizite de două zile la Beijing menite să atenueze tensiunile în creştere dintre cele două ţări, anunţă Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Xi Jinping salută "progresele" înregistrate în discuţiile cu secretarul de stat american Antony Blinken - VIDEO

Întâlnirea din Marea Sală a Poporului era aşteptată, dar nu figura în program şi este considerată esenţială pentru succesul deplasării lui Blinken, oficialul cu rangul cel mai înalt care vizitează Beijingul de la instalarea administraţiei Joe Biden.

Niciuna dintre părţi nu confirmase că va avea loc întâlnirea lui Blinken cu Xi, până când un oficial al Departamentului de Stat a anunţat-o cu doar o oră înainte.

O ignorare din partea liderului chinez a şefului diplomaţiei de la Washington ar fi fost un eşec major pentru efortul de a restabili şi menţine comunicarea la nivel înalt.

Blinken este primul secretar de stat american care vine la Beijing în ultimii cinci ani. Se aşteaptă ca vizita sa să deschidă o nouă rundă de reuniuni ale înalţilor oficiali americani şi chinezi, inclusiv, probabil, o întâlnire între Xi şi Biden în lunile următoare.

Întâlnirea cu liderul chinez a avut loc după ce Blinken a purtat discuţii cu alţi oficiali chinezi de rang înalt, în timpul cărora cele două părţi şi-au exprimat dorinţa de a discuta, dar au arătat puţină disponibilitate de a ceda în privinţa poziţiilor lor respective, care au făcut ca tensiunile să crească simţitor.

Blinken se întâlnise ceva mai devreme, luni, cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, o întâlnire care a durat timp de aproximativ trei ore, potrivit unui oficial american.

CITEȘTE ȘI Antony Blinken s-a întâlnit cu şeful politicii externe a Chinei, Wang Yi. Toată lumea se întreabă acum dacă va fi primit şi de preşedintele Xi Jinping

Duminică, Blinken fusese primit de ministrul chinez de externe, Qin Gang, cu care a avut discuţii de peste cinci ore şi jumătate, urmate de un dineu. În total, au petrecut împreună peste şapte ore şi jumătate.

CITEȘTE ȘI Întâlnirea lui Antony Blinken cu ministrul chinez de externe a durat peste cinci ore

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a transmis într-un comunicat că vizita lui Blinken "coincide cu un moment critic în relaţiile dintre China şi SUA şi este necesar să se facă o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict". Beijingul a dat vina pe "percepţia eronată a părţii americane despre China, care a dus la politici incorecte faţă de China" şi la "nivelul scăzut" actual al relaţiilor.

În opinia MAE chinez, SUA au responsabilitatea de a opri "declinul în spirală al relaţiilor dintre China şi SUA, pentru a le readuce pe o cale sănătoasă şi stabilă". Wang a cerut ca SUA să înceteze să mai promoveze "teoria ameninţării Chinei", să ridice sancţiunile unilaterale ilegale împotriva Chinei, să renunţe la blocarea dezvoltării tehnologice a Chinei şi să se abţină de la interferenţe arbitrare în afacerile interne ale Chinei, a arătat comunicatul MAE chinez.

În ciuda prezenţei lui Blinken în China, el şi alţi oficiali americani au minimalizat perspectivele unor progrese semnificative în ceea ce priveşte cele mai supărătoare probleme cu care se confruntă cele două mari economii ale planetei, menţionează AP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.