Unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din Malta, Yorgen Fenech, a fost inculpat miercuri pentru asasinarea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia, potrivit documentelor depuse în instanţă de procuratură, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Data procesului nu a fost încă stabilită.

Fenech a fost arestat în noiembrie 2019, fiind acuzat de complicitate la crimă. Între timp a fost supus unor proceduri preliminare, de prezentare a dovezilor, el pledând nevinovat.

Caruana Galizia a fost ucisă cu o bombă în maţina sa, în timp ce conducea spre locuinţa proprie, pe 17 octombrie 2017. Crima a şocat Europa şi a ridicat întrebări despre respectarea legii în cel mai mic stat membru al UE.

Fenech a condus un imperiu de afaceri, cu interese largi care includ proprietăţi imobiliare, importuri şi un dealer auto. El a mai condus un consorţiu care a obţinut un contract controversat din partea guvernului pentru construcţşia unei centrale de energie.

Caruana Galizia investiga posibile fapte de corupţie legate de acest contract, atunci cînd a fost ucisă.

Trei bărbaţi acuzaţi că au plasat şi declanşat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. De atunci, unul a pledat vinovat ca parte a unui acord şi a fost închis pentru o perioadă de 15 ani. Ceilalţi doi aşteaptă să fie judecaţi.

Melvin Theuma, intermediarul care a dat informaţii referitoare la acest complot, a pus dovezile la dispoziţia anchetatorilor şi a fost graţiat. El a arătat că Fenech l-a însărcinat cu organizarea asasinatului.

Procurorii solicită o condamnare pe viaţă pentru Fenech, au declarat oficiali ai instanţei.

Fenech a fost arestat pe 20 noiembrie 2019, când iahtul său se afla chiar lângă Malta, situaţie despre care poliţia afirmă că a fost o încercare de a fugi din insulă.

Premierul de atunci al Maltei, Joseph Muscat, şi-a anunţat demisia la câteva zile de la arestarea lui Fenech, după ce au fost găsite legături strânse între omul de afaceri şi înalţi oficiali guvernamentali.

Muscat a negat mereu orice faptă ilegală. O investigaţie independentă cu privire la asasinarea lui Caruana Galizia a afirmat luna trecută că statul trebuia să-şi asume responsabilitatea uciderii după crearea ”unei culturi a impunităţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.