Universitatea Harvard a dat vineri în judecată administraţia Trump, după ce a i-a interzis să primească studenţi străini, potrivit unui document judiciar, relatează AFP.
”Este ultimul act de represalii al Guvernului împotriva Harvard şi dreptul său la Primul Amendament (care protejează libertatea de exprimare), care caută să preia controlul conducerii Harvardului, programelor, ideologiei universităţii şi studenţilor”, se arată în această plângere depusă la un tribunal federal în Massachusetts.
Administraţia Trump a interzis joi prestigioasei Universităţi Harvard din Boston să primească studenţi străini, privând astfel instituţia de un mijloc important de influenţă, o nouă escaladare într-o ofensivă a Guvernului Trump împotriva învăţământului superior.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Universitatea din nord-estul Americii - clasată printre cele mai bune din lume şi care a dat 162 de laureaţi ai Premiului Nobel - anunţă pe site că are în 2025 aproximativ 6.700 de ”studenţi internaţionali”, reprezentând 27% din total.
”Certificarea Programului SEVIS (Student and Exchange Visitor) al Universităţii Harvard este revocată cu efect imediat”, a anunţat într-o scrisoare adresată instituţiei secretara americană a Securităţii Interne Kristi Noem.
Administraţia Trump acuză Harvardul de faptul că favorizează ”violenţa, antisemitismul şi se coordonează cu Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) cu privire la campusul său”.
PCC exercită un control stâns al multor aspecte ale societăţii chineze - inclusiv educaţia superioară -, iar numeroşi studfenţi chinezi ies să se formeze în străinătate.
Peste 2.100 de studenţi chinezi sunt înscriţi în prezent la Harvard, potrivit unor date oficiale.
Potrivit lui Kristi Noem, această decizie înseamnă că Harvardul nu poate primi studenţi care deţin vize de tip F sau J în anul şcolar 2025-2026, o eventuală pierdere importantă a campusului atât pe plan financiar, cât şi al influenţei internţaionale.
Studenţii străini înscrişi urmează ”să se transfere” la alte universităţi, altfel pierzându-şi viza în America,
”MĂSURI ILEGALE ŞI NEJUSTIFCATE”
Secretara a dat Darvardului un ultimatum şocant.
Dacă vrea să-şi recapete acest privilegiu, universitatea trebuie să prezinte - în termen de 72 de ore - o serie de informţaii de care dispune despre ipotetice activităţi ”ilegale” ale studenţilor săi străini în ultimii cinci ani.
”Condamnăm aceste măsuri ilegale şi nesjustificate”, i-a replicat vineri, într-un comunicat, preşedintele Harvard, Alan Garber.
Această decizie ”pune în pericol viitorul a mii de studenţi” ai universităţii şi reprezintă un ”avertisment” dat celor care au ales să studieze şi să-şi ”realizeze visele” în Statele Unite, denunţă el.
Administraţia Trump a lansat o vastă ofensivă împotriva învăţământului superior din Statele Unite, acuzând cele mai prestigioase universităţi private - Harvard şi Columbia - de faptul că au lăsat să prospere antisemitismul şi că nu i-au protejat suficient pe studenţii evrei în timpul manifestaţilor împotriva Războiului din Fâşia Gaza al Israelului.
Administraţia lui Donald Trump a tăiat subvenţii federale în valoare de 2,7 miliarde de dolari destinate Harvardului, care a refuzat să se supună unei serii de cerinţe ale miliardarului republican şi a dat în judecată Guvernul.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.