Ministrul pentru Afaceri externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a afirmat sâmbătă că anunţul Coreei de Nord privind suspendarea testelor nucleare este un pas pozitiv şi a făcut apel la „denuclearizarea ireversibilă” a ţării asiatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord va suspenda, începând de sâmbătă, toate testele nucleare şi cu rachete şi va închide un centru nuclear din nordul ţării, a anunţat liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Decizia Coreei de Nord este „un pas pozitiv, de mult timp aşteptat, pe calea care duce acum spre denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a ţării”, a spus Federica Mogherini într-un comunicat citat de Reuters.

Agenţia nord-coreeană de presă a transmis că liderul Kim Jong Un a renunţat la teste deoarece scopul - dezvoltarea armelor nucleare - a fost atins.

Anunţul a fost făcut înainte de întâlnirea dintre liderul nord-coreean şi preşedintele sud-coreea Moon Jae-in, care va avea loc săptămâna viitoare, şi cea pe care o va avea cu Donald Trump la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Mogherini este de părere că cele două întruniri reprezintă oportunităţi „de construire a încrederii şi de a ajunge la rezultate concrete şi pozitive”.

Ea a transmis că UE îşi oferă susţinerea faţă de aceste discuţii „în orice mod posibil, inclusiv prin împărtăşirea propriei experienţe în negocierile privind denuclearizarea”.

Mogherini a precizat că poziţia UE faţă de Coreea de Nord a rămas neschimbată, combinând sancţiuni şi canale de comunicare deschise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.