Uniunea Europeană (UE) a prelungit ”cel puţin până în martie 2024” protecţia temporară pe care o acordă refugiaţilor ucraineni din calea Războiului rus din Ucraina, a anunţat luni comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne Ylva Johansson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 4,2 milioane de ucraineni au în prezent acest statut, care le-a fost acordat pentru prima oară de către UE, care le oferă drepturi în accesul la locuinţă, pe piaţa muncii, la sistemul şcolar şi la prestaţii sociale, potrivit lui Ylva Johansson.

”Directiva cu privire la protecţia temporară va continua să se aplice cel puţin până în martie 2024”, a anunţat comisarul suedez.

Bombardamentele de luni de la Kiev şi ale altor oraşe ucraineen ”arată că este important să continuăm să-i primim pe cei care au nevoie să fugă în UE”, a denunţat ea.

Ea i-a asigurat pe ucrainenii care au decis să se întoarcă acasă că se vor putea întoarce în UE, în cazul în care situaţia se degradează din nou în Ucraina, şi că-şi vor putea relua statutul protecţiei temporare.

”Am decis că nu va fi necesară o dezînregistrare din protecţia temporară în cazul în care vă întoarceţi (în Ucraina). Singurul lucru pe care trebie să-l faceţi este să le semnalaţi autorităţilor naţionale sau locale din ţara gazdă că vă întoarceţi în Ucraina”, a precizat ea.

Directiva privind protecţia temporară - distinctă de procedura obişnuită a azilului - a fost activată pentru prioma oară de către UE la începutul lui martie, la câteva zile după lansarea invaziei şi ofensivei ruse în Ucraina.

Această directivă se aplică pe o perioadă de un an de zile şi poate dfi prelungită.

Ea poate fi relungită până la trei ani - adică până în martie 2025 - cu aprobarea Consiliului European, în care sunt reprezentate statele membre ale Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.