Atacurile de luni ale Rusiei împotriva unor civili în Ucraina par să fie ”crime de război”, iar cei care se fac vinovaţi de ele trebuie ”să dea socoteală”, denunţă un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, Peter Stano, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta este o nouă escaladare şi este absolut inacceptabilă”, a denunţat Peter Stano.

El l-a îndemnat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko să nu lase teritoriul Belarusului să fie folosit ca ”poligon de tragere împotriva Ucrainei” şi ”să nu fie parte la agresiunea brutală a Rusiei”.

Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat ”îngrijorarea extremă” după atacurile ruseşti de luni în Ucraina şi s-a angajat - într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - să crească ajutorul militar pe care Franţa îl acordă Ucrainei.

”El şi-a reafrimat susţinerea deplină a preşedintelui Zelenski şi angajamentul Franţei de a-şi creşte susţinerea Ucrainei, ca răspuns la nevoile prezentate de Kiev, inclusiv în domeniul echipamentului militar”, a anunţat Palatul Elysée.

Berlinul a anunţat, la rândul său, o reuniune de urgenţă - virtuală - a liderulor G7 cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, marţi, la ora 12.00 GMT (15.00), ora României.

Zelenski a cerut această reuniune în convorbiri la telefon cu Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, după tirurile de rachetă şi bombardamentele de luni.

Ambasadorul Franţei a publicat pe reţele de socializare o înregistrare video a uneor explozii, luni, la Kiev.

”Kievul şi numeroase oraşe ucrainene (au fost) lovite în această (kuni) dimineaţa cu rachete şi drone ruseşti. Echipa Ambasadei Franţei în Ucraina (este) mereu alături de prietenii noştri din adăposturi, din metrou şi din alte locuri. Solidaritate”, a scris pe Twitter ambasadorul Franţei la Kiev Étienne de Poncins şi a postat o înregistrare video.

Această înregistrare video surprinde o coloană uriaşă de fum negru, în urma unei explozii, în centrul Kievului, mai întâi lângă un parc, iar apoi în faţa unei clădiri oficiale sau muzeu.

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a denunţat, la rândul său, ”crime de război”, referindu-se la atacurile ruseşti asupra mai multor oraşe în Ucraina.

”Bombardarea azi (luni) a oraşelor şi civililor ucraineni sunt un act de barbarie şi o crimă de război”, a denunţat el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Rusia nu poate să câştioge acest răzbioi. Suntem cu tine, Ucraina!”, subliniază el.

Ministrul britanic de Externe James Cleverly a denunţat drept ”inacceptabile” bombardamentele ruseşti, pe care le consideră un semn al ”slăbiciunii” preşedintelui rus Vladimir Putin.

”Aceasta este o dovadă a slăbiciunii lui Putin, nu a forţei”, a reacţionat pe Twitter James Cleverly.

El anunţă că a discutat cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi că l-a asigurat de ”susţinerea morală şi concretă” a Regatului Unit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.