Poliţia din Berlin anchetează un youtuber sirian, Fayez Kanfash, care s-a plimbat sâmbătă pe străzile capitalei germane în haine tradiţional arabe, ţinând în lesă şi făcându-se că biciuieşte o persoană deghizată în Emmanuel Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incidentul are loc în contextul în care preşedintele francez a devenit ţinta mai multor ţări musulmane, care îi reporşează declaraţii prin care apără dreptul la caricaturizare, inclusiv a profetului Mahomed, în numele libertăţii de exprimare, după decapitarea, la 16 octombrie, de către un islamist, a unui profesor francez, Samuel Paty, pentru că le-a arătat elevilor la ore caricaturi Charlie Hebdo ale profetului.

”Îmbrăcat cu un caftan, el tras după el pe un conoscut de-al său, care purta o perucă şi o mască reprezentându-l pe Macron, cu o funie, în cartierul Neukölln, l-ar fi insultat şi s-a făcut că-l bătea”, a anunţat marţi seara pe Twitter poliţia.

Youtuberul în vârstă de 20 de ani, prezentat de Tagesspiegel ca fiind sirianul Fayez Kanfash, trăieşte la Berlin de mai mulţi ani. El are peste un milion de abonaţi la contul său de YouTube.

Era neclar dacă fapta sa de sâmbătă se voia satirică sau dacă era un protest faţă de declaraţiile şefului statului francez cu privire la caricaturi şi libertatea de exprimare.

Poliţia efectuează cercetări în acest sens.

”Intenţia noastră nu a fost nicidată să incităm la violenţă”, a declarat Fayez Kanfash, scrie Reuters.

”Noi voiam doar să spunem că «dacă libertatea de exprimare vă permite vouă să ne insultaţi profetul, să nu fiţi ofensaţi că ne prmite nouă să vă insultăm liderii”, spune el.

Canalul său YouTube conţine câteva zeci de înregistrări video care par mai degrabă de diverstisment decât propagandă religioasă. Prozelitismul pare, însă, să joace un rol important în ele.

Într-una dintre ultimele sale producţii, Fayez Kanfash intervievează tineri germani într-o piaţă mare din Berlin, pe care-i întreabă dacă ştiu ce să facă în cazul în care ar vrea să se convertească a islam. În faţa ignoranţei lor, el le cere să repete crezul musulman şi le oferă la finalul înregistrării un telefon sau un laptop.

În altă înregistrare video regizată, doi imami intervin, într-un apartamentul unei persoane care fi podesate, punându-i un Coran pe cap şi intonând invocaţii religioase.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.