Umoristul travesti Eddie Izzard, membru al instanţei de conducere a Partidului Laburist britanic, s-a angajat luni să eradice antisemitismul în cadrul principalei formaţiuni de opoziţie din regatul Unit, acuzată de complezenţă în legătură cu acest subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să eliminăm complet pata de antisemitism care provine de la o minoritate a membrilor. Nu au niciun loc în cadrul partidului nostru”, a scris Eddie Izzard în tabloidul de stânga Daily Mirror.

”Trebuie să facem figură onorabilă şi să reparăm pagubele provocate comunităţii evreieşti”, a adăugat el.

Comedianul a fost numit sâmbătă în cadrul instanţei conducătoare a partidului, Comitetul Executiv Naţional (NEC), în locul lui Christine Shawcroft, criticată după ce a cerut reintegrarea unui membru acuzat de negaţionism.

”Voi munci împreună cu colegii mei din NEC să ne asigurăm că avem un partid puternic, prin acţiuni concrete de eradicare” a antisemitismului, a insistat el.

După venirea lui Jeremy Corbyn la conducerea formaţiunii, în septembrie 2015, mai mulţi membri ai partidului au fost suspendaţi, expulzaţi sau obligaţoi să demisioneze după ce au făcut declaraţii antisemite, însă liderul laburiştilor şi susţinătorii săi sunt acuzaţi că nu fac suficient şi că lasă antisemitismul să se extindă în organizaţie.

Pe 26 martie, aproximativ 500 de persoane au denunţat o lipsă de acţiune din partea lui Jeremy Corbyn, manifestând în faţa Parlamentului britanic, la chemarea organizaţiei reprezentantive a comunităţii evreieşti.

Polemica a fost relansată în weekend, după ce un important donator al Partidului Laburist a anunţat duminică faptul că a părăsit formaţiunea.

”Am observat cu consternare şi îngrijorare modul în care s-a purtat conducerea, în opinia mea, în cursul ultimilor doi ani”, a declarat pentru The Observer omul de afaceri David Garrard, care a donat 1,5 milioane de lire sterline (1,7 milioane de euro) din 2003. ”Consider că ea a susţinut şi sprijinit actele antisemite cele mai flagrante”.

Potrivit ediţiei de luni a The Times, Partidul Laburist a pierdut peste 17.000 dn cei 570.000 de membri de la începutul anului, din cauza acuzaţiilor de antisemitism şi refuzului lui Jeremy Corbyn de a învinovăţi Rusia de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, şi a fiice sale Iulia în urmă cu aproape o lună, în Anglia.

Ziarul a scris duminică faptul că a descoperit peste 2.000 de mesaje antisemite, rasiste, misogine şi violente în 20 dintre cele mai importante grupuri de susţinere a lui Jeremy Corbyn pe Facebook.

Un purtător de cuvânt al partidului a anunţat că ”aceste grupuri nu sunt legate de Labour sau legate oficial de partid”.

Liderul laburiştilor şi-a închis în aceeaşi zi pagina personală pe Facebook, potrivit presei britanice, păstrându-şi însă pagina profesională, pe care a difuzat vineri un mesaj cu ocazia Paştelui.

”Este uşor să denunţi antisemitismul atunci când îl observi în alte ţări, în alte mişcări politice. Este uneori mai dificil să-l vezi atunci când este mai aproape de tine”, a recunoscut el în videoclip.

”Trebuie să facem mai mult cu toţii. Mă angajez să fac în aşa fel încât Partidul Laburist să fie un loc primitor şi sigur pentru evrei”, a adăugat el.

Liderul opoziţiei a anunţat joi, într-un interviu acordat site-ului de ştiri Jewish News, că 300 de fapte de antisemitism au fost raportate în interiorul formaţiunii din 2015, dintre care aproximativ jumătate au condus la o demisie sau expulzare din partid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.