Unul dintre cei mai notorii ultranaţionalişti ruşi, din cauza atacurilor sale vizând gay şi unor presupuşi traficanţi de droguri, Maxim Marţinkevici a fost găsit mort, miercuri, într-o celulă în care era încarcerat în Siberia, iar serviciile penitenciare evocă o sinucidere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maxim Marţinkevici, care ispăşea o pedeapsă de zece ani de închisoare, ”a fost găsit în celula sa de la Centrul de detenţie provizorie numărul 3” de la Celiabinsk, în Siberia, au anunţat serviciile penitenciare locale, citate de agenţiile ruse de presă.

”Personalul medical al instituţiei a sosit imediat la faţa locului şi a efectuat o serie de manevre de reanimare, însă în van”, anunţă aceeaşi sursă, care precizează că ”condamnatul era singur în celulă” şi că ”cauza preliminară a decesului este sinuciderea”.

Maxim Marţinkevici, în vârstă de 38 de ani, mai cunoscut drept ”Tesak” (Satâr), se află la originea unor grupuri care atacau gay, pedofili şi presupuşi traficanţi de droguri, care-i filma şi difuza înregistrările pe reţele de socializare.

Condamnat cu privire la ”extremism” în 2007, 2009 şi 2014, el ispăşea din 2017 o pedeapsă de zece ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ucicerea unui presupus traficant de droguri.

Mediile naţionaliste - violente - din Rusia şi-au pierdut mult din influenţa pe care o deţineau la începutul anilor 2010, în urma unei presiuni tot mai puternice a autorităţilor şi serviciilor de securitate (FSB).

Numeroşi activişti se află în prezent la închisoare sau în exil în străinătate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.