Un tribunal din Istanbul a dispus plasarea în detenţie până la proces a nouă membri ai ziarului turc de opoziţie Cumhuriyet, după o săptămână marcată de o intensificare a reprimării liderilor prokurzi, scrie sâmbătă presa turcă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit agenţiei Dogan, între aceste persoane, care au fost reţinute la începutul săptămânii, se află membri importanţi ai conducerii ziarului - inclusiv redactorul-şef Murat Sabuncu, editorialistul Kadri Gursel sau desenatorul Musa Kart. Ei sunt acuzaţi că au legături cu rebeli kurzi şi tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie.

În total 13 membri ai conducerii şi jurnalişti au fost arestaţi.

Doi dintre ei, contabilul-şef şi fostul contabil-şef ai ziarului, au fost eliberaţi.

Alţi doi - editorialiştii Hikmet Cetinkaya şi Aydin Engin - au fost eliberaţi sub control judiciar din cauza vârstei lor înaintate şi unor probleme de sănătate, precizează agenţia.

Aceste arestări au avut loc în cadrul unei anchete vizând "activitţi teroriste" în legătură cu mişcarea predicatorului Fethullah Gülen - acuzat că a urzit puciul eşuat - şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a preciat la momentul reţinerii Parchetul din Istanbul.

Cumhuriyet, principalul cotidian de opoziţie din Turcia, a dat asigurări la momentul respectiv că va continua să "lupte până la capăt", într-o ţară în care presa a fost dur vizată în epurările care au avut loc după puciul eşuat din iulie.

Cinsprezece cotidiene, reviste şi agenţii de presă, majoritatea cu sediile în sud-estul majoritar kurd al ţării, au fost închise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.