Ancheta cu privire la accidentul feroviar din Italia, soldat marţi cu 27 de morţi, se concentrează asupra sistemului telefonic depăşit folosit de şefii de gară pentru a se informa cu privire la mişcarea unor trenuri care rulează pe aceeaşi linie de cale ferată, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunile de îndepărtare de pe şine - cu ajutorul unei macarele uriaşe - a celor două trenuri de navetişti care s-au ciocnit frontal marţi au continuat în noaptea de marţi spre miercuri şi în cursul zilei de miercuri.

De asemenea, câini special dresaţi căutau cadavre între fiarele contorsionate, la locul tragediei, între localităţile Andria şi Corato, într-o zonă cu plantaţii de măslini din regiunea Puglia (sud).

Lideri sindicali şi poliţia feroviară acuză o eroare umană.

Ei subliniază că tronsonul de cale ferată pe care a avut loc tragedia nu este dotat cu un sistem automat de alertă - care se declanşează atunci când două trenuri se apropie unul de celălalt pe aceeaşi linie ferată.

Potrivit presei, şefii de gară din zonă se sună pentru a se anunţa cu privire la plecarea unui tren.

Ultimul bilanţ al victimelor accidentului feroviar produs marţi în sudul Italiei, unde două trenuri s-au ciocnit, a ajuns la 27 de morţi, în timp ce alte 50 de persoane sunt rănite.

Accidentul a avut loc marţi, în jurul orei locale 11.30 (12.30 ora României), între localităţile Ruvo şi Corato, din apropiere de Bari, în câmp deschis. Ambele garnituri, în care se aflau navetişti, circulau cu viteză, pe aceeaşi linie, în sensuri opuse, astfel că s-au ciocnit frontal.

Mai multe vagoane ale celor două garnituri au fost distruse în urma impactului, iar bucăţi din ele au zburat pe o rază de zeci de metri.

Fotografiile făcute din elicopter şi date publicităţii de pompieri arată violenţa impactului.

Majoritatea victimelor se aflau în vagoanele din faţă ale celor două garnituri care s-au ciocnit frontal.

"Este un dezastru, ca şi cum s-ar fi prăbuşit un avion. Echipele de salvare şi Protecţia Civilă se află la faţa locului, dar, din păcate, există victime”, a scrie primarul din Corato, Massimo Mazzilli, pe Facebook.

“O scenă îngrozitoare, halucinantă, asta am văzut”, a povestit un agent al Poliţiei locale, care a intervenit la faţa locului.

Deocamdată nu se cunosc cauzele accidentului, dar Parchetul din Trani (sudul Italiei) a deschis o anchetă pentru ucidere multiplă din culpă în acest caz. Procurorii însărcinaţi cu elucidarea cauzelor tragediei au ca primă ipoteză o eroare umană, relata La Repubblica.

Ambele garnituri aparţineau unei companii feroviare private din regiunea Puglia, Ferrotramviaria SpA. Ferrotramviaria este o companie privată din Bari, care operează curse feroviare între Puglia şi oraşele din nordul regiunii şi între Puglia şi aeroportul din apropiere. Societatea, fondată în 1937, deţine circa 20 de trenuri electrice mici, potrivit Associated Press.

Pe linia unde a avut loc impactul circulă circa 200 de trenuri zilnic. Majoritatea sunt trenuri regionale, cu numeroşi pasageri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.