Un senator brazilian afirmă că fostul preşedinte Jair Bolsonaro a participat, în decembrie, la o întâlnire privind răsturnarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2022, în urma cărora actualul lider Luiz Inácio Lula da Silva a obţinut funcţia, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul Marcos do Val a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că atât el, cât şi Bolsonaro au fost prezenţi la o discuţie privată, în 9 decembrie, organizată de aliatul lui Bolsonaro Daniel Silveira, pe atunci membru al Congresului.

Potrivit relatării lui do Val, Silveira a propus un plan pentru a discredita alegerile recente, sugerând ca do Val să aranjeze şi să înregistreze în secret o întâlnire cu Preşedintele Curţii Electorale şi judecătorul Curţii Supreme Alexandre de Moraes.

Do Val a spus că i s-a cerut să îl facă pe judecător să spună lucruri care ar ridica îndoieli asupra validităţii votului şi neutralităţii curţii electorale.

El a făcut publice şi capturi de ecran cu mesajele sale pe WhatsApp cu Silveira despre întâlnire şi despre plan.

Descriind rolul lui Bolsonaro în această discuţie, do Val a afirmat că fostul preşedinte a rămas tăcut în ceea ce priveşte propunerea şi nu a descurajat-o. El a spus că a rămas cu impresia că există un acord.

Do Val a spus: ”Daniel (Silveira) a fost cel care a vorbit. Eu am spus că mă voi gândi la asta mai târziu şi îl voi contacta”.

”Era foarte clar că era într-o poziţie de manipulare şi de a-l face (pe Bolsonaro) să accepte ideea sa, dacă un senator accepta misiunea”, a adăugat do Val.

Reprezentanţii legali ai lui Silveira nu au răspuns solicitării CNN de a comenta.

Potrivit lui do Val, el s-a întâlnit în cele din urmă cu de Moraes, în 14 decembrie, dar în loc să înregistreze întâlnirea, l-a avertizat pe judecător despre plan. De Moraes nu a comentat public aceste afirmaţii.

Joi, de Moraes, care se ocupă de cercetările privind revoltele din 8 ianuarie, i-a cerut lui do Val să dea o declaraţie la Poliţia Federală în decurs de cinci zile, potrivit unui document de la Curtea Supremă.

Do Val a mai afirmat că Silveira i-a spus că planul includea şi Oficiul de Securitate Instituţională al Braziliei (GSI), care este responsabil pentru siguranţa preşedintelui. GSI urma să asigure agenţi şi dispozitive de înregistrare pentru do Val.

Agenţia de Informaţii a Braziliei, care coordonează GSI, a negat acest lucru joi, arătând că ”nu este deloc implicată în vreo iniţiativă legată de posibilitatea de a înregistra discuţii ale miniştrilor Curţii Federale Supreme”.

Reprezentanţii lui Bolsonaro nu au răspuns solicitării CNN de a comenta. Ca reacţie la afirmaţiile lui do Val, joi, în cadrul sesiunii Senatului, fiul fostului preşedinte, senatorul Flavio Bolsonaro, a declarat că ”sunt necesare clarificări astfel încât poveştile să nu acopere faptele”.

”Fapt este că în 31 decembrie preşedintele Bolsonaro a părăsit funcţia”, a adăugat el.

Lula a câştigat la limită preşedinţia Braziliei, la votul din octombrie, dar mulţi dintre susţinătorii lui Bolsonaro au refuzat să accepte rezultatele, sfidarea lor culminând cu un atac asupra clădirilor guvernamentale din Brasilia, în 8 ianuarie.

Bolsonaro însuşi nu a recunoscut public rezultatul alegerilor până în 30 decembrie.

Silveira, un fost poliţist al cărui mandat în Congres s-a încheiat în această săptămână, a fost arestat joi pentru acuzaţii care nu au legătură cu acestea, după ce ar fi încălcat ordine ale instanţei şi ar fi intervenit asupra brăţării de monitorizare electronică – rezultat al unei condamnări din 2021 pentru acte anti-democratice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.