O consultare populară organizată în weekend la Paris în vederea unei triplări a tarifelor de staţionare a SUV-urilor a costat aproximativ 400.000 de euro, anunţă marţi prim-viceprimarul Emmanuel Grégoire, adică cinci euro de alegător mobilizat, în contextul în care rata prezenţei la vot a fost de 5,68%, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne bucurăm că am avut 78.000 de votanţi, este extrem de important”, a subliniat primviceprimarul în marja unei şedinţe a Consiliului Municipal al Parisului, întrebându-se despre nivelul slab al prezenţei de 5,68% dintre cei 1,3 milioane de parizieni.

În această consultare, organizată de primărie cu privire la ”introducerea unui tarif specific de staţionare a maşinilor individuale grele, voluminoase şi poluante”, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 54,55% dintre voturile exprimate.

Acest referendum, al doilea de acest fel după cel prin care s-a validat desfiinţarea trotinetelor gratuite - în aprilie - a mobilizat aproximativ 11.000 de agenţi ai primătiei, declara AFP luni preşedintele Comisiei de control, Yves Charpenel.

Împuterniciri nu au fost posibile deoarece erau ”foarte scumpe”, a precizat el.

Preşedintele Comisiei de control nu a anunţat vreun incident, însă a recunoscut o ”sursă de nemulţumire” în urma unei ”explozii (a numărului) locurilor de votare” în comparaţie cu precedenta consultare.

”În mod spontan”, unii alegători s-au prezentat în mod greşit la sediul primăriei arondimentului, însă trebuiau să voteze în altă parte şi au fost nevoiţi să se întoarcă din drum, a precizat el.

Opozanta Agnès Evren, preşedinta Les Republicains (LR, dreapta) la Paris, a denunţat luni ”un vot demn de cel mai mare gunoi ideologic”.

Ea a denunţat ”o majoritate cu 5% a unei prezenţe de 5,68%, o cifră grotescă, înseamnă 4.000 de votanţi”. ”Este suficient să creşti preţul a şase ore de staţionare la peste 200 de euro tuturor automobiliştilor parizieni?”. întreabă ea.

Primarul Parisului Anne Hidalgo a anunţat după acest scrutin că o deliberare va avea loc în mai, pentru ca această măsură să intre în vigoare la 1 septembrie.

Pentru ca aparatele de plata parcării să afle greutatea vehiculului la momentul înregistrării obligatorii a numerelor de înmatriculare, Primăria Parisului este necesar să obţină fişierul de date de la serviciul de înamtriculare a vehiculelor, anunţă municipalitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.