Poliţia germană a anunţat că a reţinut duminică seară un adolescent afgan în vârstă de 16 ani, prieten al lui David Ali Sonboly, autorul sângerosului atac de la Munchen, suspectat că era la curent cu intenţiile ucigaşului şi că nu a alertat autorităţile, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul afgan ar fi putut, de asemenea, să fi jucat un rol în crearea unei pagini false pe Facebook pe care atacatorul a încercat să ademenească persoane cu o masă şi băuturi gratuite în restaurantul McDonald's în care a început atacul armat, care a continuat în mallul Olympia, a adăugat poliţia într-un comunicat.

Tânărul reţinut este suspectat de "complicitate tacită" în atacul armat de vineri seara, soldat cu nouă morţi şi 35 de răniţi. "Există suspiciunea că adolescentul în vârstă de 16 ani este un posibil complice tacit la atacul de vineri", se arată în comunicatul poliţiei.

Tânărul afgan a fost interogat după ce a contactat poliţia, în urma atacului de vineri, iar ulterior anchetatorii au descoperit contradicţii în declaraţiile acestuia, adaugă forţele de ordine, fără să furnizeze alte detalii.

O echipă de comando din cadrul poliţiei l-a arestat pe tânărul afgan către ora locală 18.15 (19.15, ora României), într-un apartament din cartierul Laim din Munchen.

Tânărul afgan este anchetat, de asemenea, în legătură cu rolul pe care l-a jucat în postări pe Facebook prin care mai multe persoane au fost invitate la o întâlnire într-un cinematograf de lângă Gara Centrală din Munchen, mai afirmă poliţia, fără să ofere alte detalii.

Atacatorul a ademenit persoane la restaurantul McDonald's - la care a început atacul armat de vineri seara - folosind o pagină falsă de Facebook pe care a creat-o în luna mai, iar pe această pagină falsă au fost postate fotografii şi date de pe contul unei femei turce. Este încă neclar dacă acelaşi cont de Facebook a fost folosit pentru a invita persoane la întâlnirea de la cinema.

Poliţia mai anunţă, duminică seară, că va recurge la toate mijloacele necesare pentru a împiedica alte asemenea "infracţiuni" de falsificare. "Asemenea acţiuni pun persoane în pericol şi declanşează măsuri din partea poliţiei pentru care cei vinovaţi vor fi în întregime traşi la răspundere", avertizează forţele de ordine.

Duminică, anchetatorii au anunţat că David Ali Sonboly, care avea dublă cetăţenie, germană şi iraniană, a început să îşi planifice atacul armat în urmă cu un an, după ce a vizitat oraşul german Winnenden, unde alt adolescent, în vârstă de 17 ani, a ucis 15 persoane, în 2009. Tânărul suferea de probleme psihiatrice şi nu avea legături cu jihadismul, dar era atras de atacuri comise în masă, fiind fascinat de Anders Behring Breivik, care a masacrat 77 de persoane în Norvegia, în urmă cu cinci an.

Tot duminică, autorităţile au anunţat că la locul atacului au fost găsite 58 de cartuşe, trase cu un pistol semiautomat de tip Glock 17 de nouă milimetri cumpărat ilegal, iar alte 300 de gloanţe au fost descoperite în rucsacul tânărului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.