Tribunalul Special pentru Liban (TSL) l-a condamnat vineri la închsoare pe viaţă pe Salim Ayyash, în vârstă de 57 de ani, găsit vonovat de asasinat în augist şi fugar în prezent, un presupus membru al mişcării şiite libaneze Hezbollah, cu privire la participarea sa la asasinarea în 2005 a fostului premier libanez Rafic Hariri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul a hotărât să-l condamne la ”pedeapsa maximă” pe Salim Ayyash, a anunţat judecătorul David Re de la TSL, cu sediul la Leidschendam, în Olanda.

Judecat în contumacie, Salim Ayyash a fost găsit vinovat, în august, cu privire la rolul pe care l-a jucat în atentatul sinucigaş soldat cu moartea miliardarului sunnit şi altor 21 de persoane.

Salim Ayyash este în continuare un fugar.

Secretarul general al organizaţiei Hezbollah Hassan Nasrallah refuză să-i predea atât pe Salim Ayyash, cât şi pe alţi trei acuzaţi, care aufost achitaţi între timp.

În cadrul unei audieri, în noiembrie, procurorii au apreciat că pedeapsa cu închisoare pe viaţă este ”singura condamnare dreaptă şi proporţională” pentru Salim Ayyash, estimând că este  vorba despre ”cel mai grav atac terorist care a avut loc pe teritoriul libanez”.

Ei au cerut, de asemenea, ca bunurile lui Salim Ayyash să fie confiscate.

Rafic Hariri, un fost premier al Libanului, a fost ucis în februarie 2005 după ce un kamikaze a detonat o camionetă înţesată cu explozivi la trecerea convoiului blindat al şefului Guvernului.

Atacul s-a soldat cu 22 de morţi şi 226 de răniţi.

În august, judecătorii apreciau că există suficiente probe pentru a stabili că Salim Ayyash s-a aflat în centrul unei reţele de utilizatori de telefoane mobile care au spionat acţiunile lui Hariri în lunile de dinaintea asasinatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.