Taiwanul a confirmat luni că un militar, al cărui nume de familie este Chen, staţionat pe Insula Erdan, la periferie, care era de negăsit de săptămâna trecută, a fost găsit în China şi că motivele dispariţiei acestuia fac obiectul unei anchete, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chen a fost dat dispărut la apel joi dimineaţa, pe Insula Erdan, situată la mai puţin de cinci kilometri de China continentală.

Prezenţa sa pe continent a fost ”confirmată”, a anunţat preşedintele Consiliului taiwanez Afacerilor Continentale Chiu Tai-san.

Întrebat despre posibilitatea ca militarul să fi dezertat, Chiu Tai-san a răspuns că Guvernul va ”ancheta situaţia” şi a anunţat că Ministerul taiwanez al Apărării dispune de ”mecanisme adecvate de identificarea a dezertorilor”.

Vineri, ministrul taiwanez al Apărării Chiu Kuo-cheng estima că este prea devreme să se conchidă că Chen ”a fugit”.

Militarul este un membru al personalului de la bucătărie al gazrnizoanei Batalionului Lieyu din Erdan, potrivit armatei taiwaneze.

Insula face parte din arhipelagul Kinmen, care se află aproape de oraşul portuar chinez Xiamen.

Dispariţia militarului intervine în contextul unor tensiuni în relaţiile Chinei şi Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră una dintre provinciile sale o va recăpăta într-o bună zi, cu forţa dacă este nevoie.

Intimidările chineze s-au multiplicat în ultimii ani.

În 2022, vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, la acea vreme preşedinta Camerei amwricane a Reprezentanţilor, a înfuriat China, care a efectuat cele mai importante manevre în zona insulei din ultimii ani.

În octombrie, Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a înscris opoziţia sa faţă de indepndenţa Taiwanului în Constitiuţia chineză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.